Liberale sprookjes

In het maatschappelijke debat is er steeds minder tolerantie voor geloofsuitingen. Geloven is prima, als het maar achter de voordeur gebeurt en de verlichte niet-gelovigen er niet te veel last van hoeven te ondervinden. Het feit dat mensen bijvoorbeeld moeite hebben met het toestaan van hoofddoekjes bij de politie is op zich een te begrijpen standpunt. Het komt alleen niet slechts voort uit oprechte bezorgdheid over de dieperliggende discussies over neutraliteit bij de politie, maar wordt voor een belangrijk deel gevoed door een diepgewortelde afkeer tegenover mensen die waarde hechten aan een bepaalde religieuze uiting. Het is toch wel de meest ultieme vorm van triestheid als mensen een bepaald beroep niet willen uitoefenen vanwege een lapje stof? Nou, niet dus. De religieuze beleving van gelovigen is simpelweg niet te begrijpen als je geen kennis hebt over wat geloven inhoudt en je ook niet bereid bent je daarin te verdiepen.

Lees meer

Het gevaar van oorlog voeren in je pyjama

 

Ze zijn te koop bij de Kijkshop, en zelfs bij de Intertoys: drones. Vanaf ongeveer twintig euro kunnen de simplistische versies voor recreatieve doeleinden aangeschaft worden, maar de echte high tech-liefhebber is al snel duizenden euro’s lichter bij de aanschaf van een professioneel model. Drones zijn onbemande luchtvaartuigen die verschillende functies kunnen vervullen, van terreinbewaker tot oorlogsvoertuig. Aan het inzetten van drones als oorlogsmiddel zit echter een keerzijde waardoor het gebruik ervan tijdens oorlogen verboden zou moeten worden.

Lees meer

Kwalen en kansen voor de peilingbranche

De peilers hebben het vaak ook bij het juiste eind, maar toch rijst de vraag hoe de missers verklaard kunnen worden. Wordt het moeilijker te onderzoeken wat mensen denken? En wat zou dat kunnen betekenen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart? Met politicologen Tom Louwerse en Galen Irwin en kiezersonderzoeker Tim de Beer speuren we naar antwoorden. 
Lees hier het artikel van de lustrumeditie! 

all you need is luf

 

 

 

 

Gevangen in de democratie

Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Groot-Brittanië zegt vaarwel tegen de Europese Unie en mijn drieëntachtigjarige buurman stemt in maart PVV, omdat ‘al die (toegevoegd) Marokkanen zijn oudedag verstoren.’ Wat deze gebeurtenissen verbindt, zij uw verontruste reacties erop. Aan de grondslag van deze politieke drama’s ligt de democratie: voor John, vrachtwagenchauffeur, vader van vier, woonachtig op het platteland van Texas en fanatiek aanhanger van Trump een ware utopie, voor eenieder die enige vorm van onderwijs heeft genoten - hopelijk - een ware nachtmerrie. John begrijpt namelijk niet, dat zo’n muur rondom Mexico niet te realiseren is, terwijl u zich moet tegenhouden uw handpalm niet in uw gezicht te planten bij het lezen van de woordcombinatie ‘democratie’ en ‘utopie’ in de voorgaande zin.

Lees meer

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed