SPIL’s vragenuurtje met Thierry Baudet

De manier waarop Thierry Baudet met veel enthousiasme de rechtenfaculteit binnenstapte, was kenmerkend voor de hele avond. Vol enthousiasme begroette hij iedereen die kwam aanlopen en zo gaf hij ook zijn ideeën vorm. Na de introductie begon Thierry zijn ideeën toe te lichten aan de hand van de intellectuele ontwikkeling in zijn eigen leven die terug te vinden is in de boeken die hij geschreven heeft.

De avond stond in het teken van zijn politieke campagne. Dat hij deze politieke campagne voerde, had hij zelf nooit verwacht. Zijn ideeën over de politiek benadrukken dat er geen leiding wordt gegeven door politici maar dat politici volgend zijn. Hij vond altijd dat de beste manier om invloed uit te oefenen in de politiek was door het politieke debat van buitenaf te beïnvloeden. Nadat hij dit geprobeerd had met het associatieverdrag van Oekraïne en erachter kwam dat met de uitslag van het referendum niets gedaan werd, kwam hij tot een conclusie. Deze conclusie houdt in dat zelf de politiek in gaan de enige manier is om het politieke debat te beïnvloeden. Daar komt bij dat het eliteprobleem (dat er in elke organisatie een politieke elite is die alles beslist) opgelost kan worden door mensen aan te top te verwisselen.

Nadat hij zijn visie toegelicht had was er ruimte om vragen te stellen. Aan het begin  werden er wat algemene vragen gesteld over wat Thierry anders wil gaan doen dan de D66 en over hoe hij zelf het eliteprobleem wil gaan voorkomen. Vervolgens ging het debat richting het huidige vluchtelingenprobleem. Hierover werden wat gewaagde uitspraken gedaan omtrent het opnemen en terugsturen van vluchtelingen. Thierry nam hierin het standpunt dat we vooral vluchtelingen moeten opnemen die onze normen en waarden delen en dat vluchtelingen terug moeten naar hun eigen land als daar geen acute levensbedreigende situatie meer is of er moet hen in Nederland een plaats aangeboden worden.

Het debat eindigde met de vraag hoe hij het aan wil gaan pakken met zijn Forum voor Democratie. Hierbij maakte Thierry het onderscheid tussen regeringspartij of oppositiepartij. Bij deelname aan de regering wil hij een aanvulling op de referendum wet: dat iedereen over elk onderwerp een referendum kan aanvragen. En bij geen deelname aan de regering wil hij verder gaan met zijn ideeën omtrent een directe democratie. Dit in de vorm van een online Democratie Dashboard. Thierry eindigde de avond met hetzelfde enthousiasme waarmee hij begon: ‘Waar zullen we zo een biertje gaan drinken?’

Door Anouk van Vliet
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-14:30
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op woensdag heeft het bestuur vanaf 14:30 vergadering
On Wednesday the room is closed due weekly boardmeetings at 14:30