Gemeentedebat

Woensdagavond was het zover, de tweede editie van het Gemeentedebat! Het begon ietwat hectisch door een gesprek vooraf met de minister-president in de stad achter de duinen, maar het beloofde een prachtige avond te worden. De aftrap van dit gemeentedebat werd gegeven met een rondleiding door het stadhuis. De rondleiding werd gegeven door stadshistoricus en CDA-raadslid Joost Bleije en D66-raadslid en tevens ook oud SPIL- commissaris Binnenland Peter Bootsma. In korte tijd kregen de deelnemers een mooie inkijk in het prachtige stadhuis.

Na deze informatieve rondleiding namen de deelnemers plaats op de stoelen die de raadsleden normaliter warm houden. De vijf raadsleden van het CDA, SP, Groenlinks, D66 en PvdA, namen plaats op de stoelen van de wethouders. Helaas kon wethouder Studentenzaken Robert Strijk het debat onverwachts niet leiden, maar onze commissaris Binnenland bleek van alle markten thuis. Fedde ontpopte zich tot een echte debatleider!

Deze tweede editie van het Gemeentedebat werd ingeleid met een stelling over het vrijgeven van de openingstijden van de Leidse horeca. Hoewel de visies van de raadsleden hierop al vrij gezet waren, zorgde deze stelling toch voor nieuwe inzichten, vooral onder studenten. Vanuit de zaal werden er ervaringen gedeeld vanuit eigen steden en pittoreske dorpjes. Het resultaat was een levendig eerste deel van het debat, met ervaringen, scherpe visies en hier en daar de nodige humor vanuit onze welbespraakte raadsleden en goedgebekte studenten.

De sfeer zat er goed in! De tweede stelling ging over Den Haag als studentenstad. Nu steeds meer opleidingen worden overgeheveld naar Den Haag, rijst de vraag of Leiden het imago van studentenstad behoudt. Wat zijn de gevolgen van de trek van studenten naar Den Haag en belangrijker nog, wat kan Leiden doen om aantrekkelijk te blijven als stad? Of is er geen reden tot zorg en blijft Den Haag een ambtenarenstad? Aanvankelijk leek het CDA het zwarte schaap wat deze stelling betreft. Zij zagen gevaar in de groei van Den Haag als studentenstad, wellicht ten koste van Leiden. De overige raadsleden deelden deze visie minder. Wederom werden er vanuit de zaal sterke weerwoorden, scherpe opmerkingen en verschillende visies gehoord.

De klok begon echter te tikken. Hoewel het hart van dit vurige debat doorklopte, stond er een borrel in de Burgerzaal te wachten. Na de laatste ad rem opmerkingen en dankwoorden kwam er dan ook een einde aan deze tweede editie van het Gemeentedebat.
Op de borrel was iets minder geanticipeerd. Maar lauw bier is ook bier voor studenten! In de Burgerzaal vloeide wijn, werd het debat doorgezet en werden netwerken uitgebreid. De borrel was een mooie afsluiting van een zeer geslaagde editie van dit Gemeentedebat. Op naar volgend jaar!

Door Paul Maas & Jelyn Stegewans 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed