Terug naar 2017

Met de jaarwisseling hebben we het jaar 2017 achter ons gelaten. Bloedige aanslagen met veel doden hangen als een sluier over het jaar heen. Ook de #metoo-discussie die aan het einde van het jaar opkomt, drukt een grote stempel op hoe we terug zullen kijken op 2017. Vanuit het buitenland komt er vooral nieuws uit de Verenigde Staten, waar Donald Trump na zijn inauguratie als president zo snel mogelijk aan zijn verkiezingsbeloften wil werken en zo een grote golf van verontwaardiging over de wereld laat gaan. Ook de opkomst van nepnieuws weet aandacht te trekken. Wat is er allemaal gebeurd in het afgelopen jaar en wat kunnen we er uit meenemen voor het huidige jaar?

Door Sanne van Helmondt, 11 januari 2018

Vanuit het buitenland is veel nieuws afkomstig uit de Verenigde Staten. De inauguratie van president Trump en de daarop volgende Women’s marches genereren grote aandacht. De aanleiding hiervoor was de vrouwonvriendelijke uitlatingen van president Trump. Niet veel later volgt er uitgebreide berichtgeving over het inreisverbod dat Trump wil instellen voor inwoners van zeven islamitische landen. In eerste instantie wordt dit inreisverbod goedgekeurd, maar later wordt het door rechters verworpen. Een aangepaste vorm redt het wel. Ook de ambitie van Trump om zich terug te willen trekken uit het klimaatakkoord van Parijs roept grote verontwaardiging in grote delen van de wereld op.

Ook de oplopende spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten trekt de aandacht. Dit komt voort uit het actieve kernwapenprogramma van Noord-Korea. De spanning bouwt steeds verder op en de concrete dreiging van kernwapenoorlog wordt steeds groter. Op tests vanuit Noord-Korea en oefeningen door het Amerikaanse leger na, leidt de spanning echter in 2017 niet tot een daadwerkelijke oorlog.Verder komt de oorlog in Syrië en de strijd tegen IS met regelmaat terug in het nieuws. In Mosul in Irak wordt IS verslagen, hoewel een paar dagen later toch weer gevechten gemeld wordt. De confrontatie met IS blijft echter niet beperkt tot de strijd in Syrië en Irak, nu IS zelf aanslagen pleegt in onder andere Europa. 

In Europa zelf wint Emmanuel Macron de Franse presidentsverkiezingen en zijn partij, La Répubique En Marche!, wordt de grootste bij de parlementsverkiezingen. Ook in Duitsland worden verkiezingen gehouden, waarbij de partij van Angela Merkel wederom de grootste wordt, maar niet de absolute meerderheid krijgt. Waar de coalitievorming in Duitsland normaal gesproken snel verloopt, loopt het deze keer uiterst moeizaam. Hierdoor is er tot op heden geen nieuwe coalitie. 

Het Britse electoraat mag eveneens naar de stembus. Premier Theresa May verliest haar meerderheid bij vervroegde verkiezingen. Deze verkiezingen had May juist uitgeschreven om een grotere meerderheid te verkrijgen en zo steviger te kunnen onderhandelen in de Brexit-onderhandelingen. Dat mislukte.

Verder genereerde het Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid veel aandacht in de periode voorafgaand aan de dag van het referendum. Ook nadat de kiezer zich heeft uitgesproken, blijft de berichtgeving rondom het vooraf onwettig verklaarde referendum volgen, vooral door het harde (letterlijk en figuurlijk) ingrijpen van de Spaanse regering.

Al vroeg in het jaar keurt de Europese Unie de EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) goed. Verder kenmerkte het EU-jaar zich door het instellen van procedures en maatregelen tegen de lidstaten Hongarije, Polen en Tsjechië. Hongarije en Polen worden op hun vingers getikt voor het schenden van de rechtsstaat en het drietal wordt alle gedaagd voor het Europees Hof van Justitie voor het weigeren om mee te werken aan het verdelen van asielzoekers over de EU.

Turkije speelt eveneens een belangrijke rol in het nieuws vanuit het buitenland in 2017. Vlak voor de Nederlandse parlementsverkiezingen ontstaat er een (diplomatieke) rel wanneer Nederland twee Turkse ministers weigert toe te laten in het land. Deze ministers willen in Nederland campagne voeren voor het Turkse referendum. Dit referendum gaat over een omstreden grondwetswijziging waarmee president Recep Tayyip Erdogan nog meer macht krijgt. Turkije reageert op Nederland met diplomatieke sancties en er ontstaat een gespannen houding tussen beide landen. Een strafeis tegen verschillende werknemers van Amnesty International in Turkije leidt tot verontwaardiging in het buitenland.

Turkije relTurkse demonstratie in Rotterdam © Rijnmond

Op de laatste dag van het Joegoslavië Tribunaal wordt de aandacht getrokken door Slobodan Praljak. De Kroatisch militair en oorlogsmisdadiger pleegt zelfmoord door een gifdrank te drinken na het horen van zijn vonnis.

Aan het eind van het jaar komt Zimbabwe geregeld in het nieuws door president Robert Mugabe. Na een coup wil Mugabe van geen wijken weten, ondanks toenemende druk om af te treden. Uiteindelijk treedt hij toch af en wordt Emmerson Mnangagwa beëdigd als president, onder toeziend oog van juichende mensen in een stadion in Harare.

Binnenland
In 2017 is er niet alleen nieuws vanuit het buitenland. Binnenlands nieuws speelt evengoed een grote rol. Het jaar begint in januari met het opstappen van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur als gevolg van zijn handelen als kamerlid in de “Teevendeal”. In februari wordt dit nieuws opgevolgd door de Eerste Kamer die instemt met het kunnen afnemen van de Nederlandse nationaliteit bij personen die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie. 

De meeste aandacht is in het nieuws echter uitgegaan naar de parlementsverkiezingen van maart en de daarop volgende formatiegesprekken. De formatie loopt meerdere malen in verschillende samenstellingen vast, waardoor met 208 formatiedagen het record van langste Nederlandse formatie gebroken wordt.
Ondertussen moet minister van Defensie Jeanine Hennis haar politieke verantwoordelijkheid nemen voor nalatigheden in de Defensieorganisatie die leidden tot de dood van twee militairen in Mali. Ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp neemt ontslag.

In het voorjaar krijgt Nederland, als teken van vriendschap en vertrouwen, de twee beloofde panda’s van China in ‘bruikleen’.  De panda’s zijn te bewonderen in Dierenpark Rhenen, waar zij kunnen vertoeven in een speciaal voor hen gebouwd verblijf. 

In de zomer is er volop aandacht voor het fipronil-schandaal. Door gebruik van het middel fipronil kunnen eieren giftig zijn; deze worden op grote schaal vernietigd. Ook worden pluimveehouderijen massaal geruimd.

Nadat in juli het nationaal monument MH17, ter herdenking van de slachtoffers van de vliegramp, onthuld is, is er later in de zomer in Rotterdam sprake van mogelijke terreurdreiging. Het zekere voor het onzekere wordt genomen, waardoor er een concert wordt afgelast. Achteraf bleek het loos alarm.

Nederland toont ook haar medelevende kracht. Wanneer bekend wordt dat de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van de Laan, lijdt aan kanker, stromen er vanuit het hele land beterschapswensen richting de hoofdstad. Na het overlijden van Van der Laan stonden er enorme rijen mensen voor de ambtswoning om nog één keer de burgervader van de stad te kunnen bedanken. Het zijn voornamelijk de Amsterdammers die afscheid komen nemen, maar het hele land leeft mee. Net zo toont Nederland medeleven wanneer duidelijk wordt dat Abdelhak Nouri, voetballer bij Ajax, tijdens een trainingswedstrijd in elkaar is gezakt en hier ernstige en blijvende hersenschade aan overhoudt.

Vd LaanEberhard van der Laan sprak zijn wens uit in het programma Zomergasten © YouTube

Sport
Sportief gezien kent Nederland een overwegend positief jaar. Feyenoord wordt voor het eerst in 18 jaar kampioen van de Eredivisie en Ajax weet zich te plaatsen voor de finale van de Europa League. In mei wint Tom Dumoulin als eerste Nederlandse man de Giro d’Italia en het Nederlands Elftal vrouwenvoetbal wint het EK in eigen land. Ook de nationale hockeymannen en –vrouwen kunnen successen vieren op grote toernooien en de nationale handbalsters winnen brons op het WK in december. Epke Zonderland slingert op het WK turnen aan één arm naar het zilver en blijft zo landgenoot Bart van Deurloo nipt voor: hij wint brons. Max verstappen zorgt voor spectaculaire races. Hij valt vaak uit, maar weet na alle tegenslag toch twee keer een Grand Prix te winnen. Eén van de weinige sportieve dieptepunten van het afgelopen jaar was de uitschakeling van het Nederlands Elftal herenvoetbal voor het WK in Rusland in 2018.

Er is een hoop gebeurd in 2017. Veel van deze gebeurtenissen schokten de wereld en waren daarmee vooral negatief van aard. Het positieve nieuws sneeuwde vaak onder bij negatieve gebeurtenissen als aanslagen en heftige discussies zoals de #metoo-discussie en de discussie rondom genderneutraliteit. Deze discussies tonen echt wel aan dat er geprobeerd wordt de dialoog op gang te houden. Dit om niet te escaleren. Dit is van belang voor 2018. Zolang we de onderlinge dialoog kunnen blijven voeren, kunnen we voorkomen dat we met zijn allen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Zo kunnen we gezamenlijk werken aan de toekomst. Door open te staan voor elkaar kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen een zo mooi mogelijk 2018 beleeft.


 Foto: Ogemaw County Herald

 

 

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-14:30
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op Dinsdag heeft het bestuur vanaf 14:30 vergadering
On Tuesday the room is closed due weekly boardmeetings at 14:30