Maduro herkozen in verscheurd Venezuela

Zittend president Nicolás Maduro is herkozen als president van Venezuela. Met 72,5 procent van de stemmen, ruim 5,8 miljoen stuks, lijken de verkiezingen nooit spannend te zijn geweest. Maduros grootste opponent, Henri Falcón, ontving slechts 21 procent van de stemmen.

Door Michael Kunst, 24 mei 2018

Nog voor de uitslag bekend was, liet Falcón al weten de uitslag niet te erkennen. Vanuit het Witte Huis in Washington klonk de boodschap: schijnvertoning. Ook in de rest van de wereld wordt de verkiezing van Maduro veroordeeld. Argentinië, Canada, Chili en Mexico erkennen de verkiezingsuitslag niet. In totaal trokken ruim veertien Zuid-Amerikaanse landen hun ambassadeur terug uit Venezuela, waaronder Brazilië, Mexico en Colombia. Falcón riep zijn achterban op om nieuwe verkiezingen te organiseren in oktober. Dat lijkt echter een onmogelijk idee. Er klonk dan ook een schamel applausje voor zijn voorstel.

Venezuela verkeert momenteel in humanitaire en politieke crisis. Maduro liet eerder al rechters van hun post zetten en er heerst groeiende armoede onder de bevolking. Arme Venezolanen zijn in toenemende mate afhankelijk van voedselpakketten, die zij ontvangen van de regering Maduro. Geruchten zeggen dat stemgerechtigden hun maandelijkse voedselpakket zouden kwijtraken indien zij niet op Maduro zouden stemmen. Falcón sprak dan ook over een chantabel systeem.

Michael Maduro verkiezingVenezolanen in de rij om hun stem uit te brengen © Flickr

Socialisme vernietigen
In zijn overwinningstoespraak liet Maduro weten, als zelfbenoemde zoon van voormalig president Hugo Chávez, het op te nemen tegen de ‘imperialisten’. Wie dit exact zijn laat hij buiten beschouwing, maar zij zouden uit zijn op de vernietiging van het Venezolaanse socialisme en de vele olie die het land rijk is.

Venezuela heeft onder Maduro zwaar te lijden aan een recessie, die al ruim vijf jaar duurt. Hyperinflatie teistert de nationale munt en winkelschappen zijn leeg. Daarnaast valt de productie in de oliesector zwaar tegen en brachten Amerikaanse sancties het Zuid-Amerikaanse land in een verder isolement. Cijfers van ondervoeding en massa-emigratie stijgen al geruime tijd.

Michael Maduro lezingProtestbijeenkomst tijdens de demonstraties vorig jaar © Jamez

De enige hoop die de Venezolanen lijken te hebben, zijn de oppositieleiders die verwijzen naar de lage opkomstcijfers. Waar bij de vorige verkiezingen nog zeker 80 procent zijn stem uitbracht, was dat dit keer slechts 46,1 procent. Het draagvlak voor Maduro lijkt enorm gedaald. Wellicht kan dat voor moeilijkheden zorgen tijdens zijn nieuwe termijn van zes jaar.


Venezuela’s Maduro re-elected amid outcry over vote – 20 mei 2018 – Reuters

Maduro wint verkiezingen Venezuela, oppositie erkent uitslag niet – 21 mei 2018 – NOS

Zege Venezolaanse president Maduro breed veroordeeld – 21 mei 2018 - NOS

Foto: Flickr

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-12:30
Weekend Closed
 
 * Op vrijdag heeft het bestuur vanaf 12:30 vergadering
On Friday the room is closed due weekly boardmeetings at 12:30