Verslag Amerikaanse Ambassade

 

Verslag excursie Amerikaanse Ambassade 14-10-2017

Om 8:40 stond bijna iedereen klaar op Leiden Centraal, een deel van de groep sloot aan in Den Haag. Na ongeveer 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal kwamen we aan bij het gebouw van de Amerikaanse Ambassade. We kwamen binnen via de zijingang i.v.m. security. In groepjes van vier gingen we naar binnen, hier lieten we ons identiteitsbewijs zien en liepen we door een scanner. Onze tassen werden ook gescand en moesten we achterlaten bij de ingang. Ook moesten we onze telefoons uitschakelen en hier achterlaten. We werden door een Nederlandse vrouw van Public Affairs begeleid naar een zaaltje waar we een presentatie zouden gaan krijgen van een Amerikaanse diplomaat. Hier werden we opgewacht door een andere local van dezelfde afdeling.

Continue Reading

Workshop politiek cartoonisten

De SPIL begon de week na het paasweekend goed. Dinsdagmorgen 18 april verzamelden zo’n dertig SPIL’ers zich bij Amsterdam Centraal om gezamenlijk te vertrekken naar de redactie van de Volkskrant. Daar stond hen een leuke en interessante workshop met twee vrolijke politiek cartoonisten te wachten: Jos Colligon en Tom Janssen.

Continue Reading

IAPSS Boedapest

Dag 1
Na lang uitkijken was het moment eindelijk daar: het jaarlijkse IAPSS World Congress. Op dit congress houden sprekers lectures over de meest uiteenlopende politiek getinte onderwerpen, vinden er debatten plaats en is er de mogelijkheid om experts en studenten panels bij te wonen. Maar voordat de SPIL’ers hun deelname aan het World Congress konden verwezenlijken stond er eerst een vliegreis naar Boedapest op de planning. De vliegreis verliep probleemloos en was erg kort. Aangekomen in het hostel werd eerst het een en ander uitgepakt, waarna men zich klaar maakte voor de eerste avond in de hoofdstad van Hongarije. Dinerend aan de waterkant, wisselden de SPIL’ers gesprekken uit over hun verwachtingen van het congress onder het genot van een heerlijke maaltijd en een mooi idyllisch uitzicht van de Donau. Na het diner werd er nog gezellig geborreld in een cafétje in hartje Boedapest waarna de eerste dag toch echt tot een einde kwam.

Continue Reading

Nabeschouwing Tweede Kamerverkiezingen

Goed voorbeeld doet volgen. Na de uitpuilende zaal bij de nabeschouwing van de Amerikaanse presidentsverkiezingen eerder dit jaar, werd in navolging van dat succes een nieuwe nabeschouwing gepland. Dit maal op de ochtend na onze ‘eigen’ Tweede Kamerverkiezingen.

Continue Reading

Bezoek International Criminal Court

Afgelopen dinsdag 14 februari, op de dag van de liefde, vertrok een selecte groep SPILers richting het International Strafhof (ICC) in Den Haag. Na voor de deur even op film te zijn vastgelegd voor het promotiefilmpje van de SPIL, trad de groep binnen bij dit gerechtshof, dat dit jaar haar derde lustrum viert. Eenmaal binnen, wat even duurde door de strenge beveiligingsmaatregelen van het hof, werd de groep ontvangen door een wat streng ogende dame die ons een voorlichting zou geven over de werking van het hof, haar mandaat en haar oprichtingsverdrag, het Statuut van Rome. De voorlichting werd echter wat interactiever dan aanvankelijk gedacht en al snel werd de SPILers het vuur aan de schenen gelegd over haar kennis van het hof en de vier misdaden die het hof behandelt (war crimes, genocide, acts of agression, & crimes against humanity). Echter gaf de voorlichting ons ook de mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen, en zo leerde de groep over de huidige zaken die het hof behandelt, nog uitstaande arrestatiebevelen, die enkel komen te vervallen bij het overlijden de persoon in kwestie, en over het verschil tussen preliminary examination en investigation.

Continue Reading

Groot Verkiezingsdebat

‘Wie van jullie is een zwevende kiezer?’ Parlementair verslaggever Jos Heymans trapt de avond af met een confronterende vraag. Vele handen gaan de lucht in. Landelijke statistieken worden in de mooie Lorentzzaal te Leiden met gemak gehaald. Vanavond is het tijdens het Groot Verkiezingsdebat aan Malik Azmani (VVD), Julius Terpstra (CDA), Mahir Alkaya (SP), Stientje van Veldhoven (D66), Michiel Servaes (PvdA) en Nevin Ozütok (GroenLinks) de taak om deze stemmen voor zich te winnen.
 

Continue Reading

AlleJaarsWeekend 2017: niets is wat het lijkt

Nadat we met de gehele commissie maandenlang voorbereidingen hadden getroffen en geestige, doch productieve vergaderingen hadden gehouden, brak op vrijdag 28 april dan eindelijk het AlleJaarsWeekend 2017 aan. We verzamelden om 17:00 uur op Leiden CS, vanwaar onze lange, maar gezellige treinreis naar het verre Brugge startte. Wie hoopte op een rustige treinreis, kwam bedrogen uit, want er werd een hoop geouwehoerd.

Interfacultair Congres

Op dinsdag 4 april vond het Interfacultair Congres plaats in het Kamerlingh Onnes Gebouw. Deze thema-avond over veiligheid werd verzorgd door verschillende studieverenigingen uit Leiden, waaronder de SPIL. De avond werd afgetrapt met een welkomstwoord van rector magnificus Carel Stolker, die ons een korte introductie gaf over de sprekers van de avond. De zes sprekers zullen de studenten op een toegankelijke wijze een lezing geven over hun expertise op het gebied van veiligheid. Een onderwerp dat leeft onder de samenleving en toonaangevend was in de verkiezingsstrijd van afgelopen maart. Het was dan ook niet verwonderlijk dat deze avond de interesse van vele studenten had gewekt. 

Continue Reading

Thema-avond zorg

Daar waren we dan. Na maanden voorbereiden en intensief vergaderen samen met de leukste commissie van MFLS, konden we de laatste dingen klaarzetten voor de sprekers van de zorg thema-avond. Even de stoelen goed zetten, wat flesjes water neerzetten (die met een zeer hoge mate van inspanning waren meegekomen van de FSW, de flesjes wilden onderweg naar het LUMC principieel niet in de verpakking blijven zitten) en de beamer inschakelen. De eerste spreker arriveerde en wij waren er klaar voor. Tenminste, dat dachten we... 

Continue Reading

In gesprek met Mark Rutte

Op dinsdag 2 februari liep ik nieuwsgierig het SPIL-hok binnen, nieuwsgierig naar alle enthousiaste stemmen en het rumoer. In het hok zat een glunderende commissaris Binnenland achter de computer, die vol trots zei: ‘We gaan naar Mark!’ Binnen een razend tempo meldden vele tientallen enthousiaste SPIL leden zich aan. De volgende avond stonden we dan ook met een groep van 80 enthousiaste SPIL leden op het station, te popelen om Mark Rutte het vuur aan de schenen  te leggen. Wel moest de befaamde SPIL-das af, het moest een informele avond worden.

Continue Reading

Excursie Eerste Kamer

Na een geslaagde excursie naar de Tweede Kamer, was op donderdag 8 december de Eerste Kamer aan de beurt. We werden ontvangen bij de receptie door Matthijs Eskes, van de afdeling Communicatie en Protocol. We werden begeleid door het oude Trappenhuis. Dat is nu een prachtig gerenoveerde ontvangsthal, met aan iedere wand de staatsieportretten van de  stadhouders van de vroegere gewesten, met als belangrijkste: de stadhouder van Holland, Willem van Oranje.  

Bezoek commissie Debat HP/De Tijd

Afgelopen vrijdag rond het middaguur vertrok de commissie ‘Debat’ richting Amsterdam om daar een bezoek te brengen aan de redactie van het maandblad HP/De Tijd. Hoewel overstappen op de Amsterdamse metro een ware uitdaging bleek waren stipt om 13.00 uur ter plaatse.
We werden gastvrij ontvangen door hoofdredacteur Tom Kellerhuis, de eindredacteur en twee stagiaires.

Continue Reading

Collegeboot

Donderdag 30 maart was het weer tijd voor de jaarlijkse collegeboot. Deze werd dit jaar gegeven door Ton Dietz van het Afrika-Studiecentrum, en onder het genot van een drankje en de brandende zon kon dat wel bekoren!

Continue Reading

Leidsch Debat

Na weken voorbereiding was het maandag eindelijk zover: het Leidsch Debat in de Marekerk ging eindelijk beginnen. Voor aanvang gooide Theo Hiddema buiten nog wat sigaretten achterover tegen de zenuwen voor hij het frisse, nieuwe geluid van het Forum voor Democratie zou vertolken in de stampvolle kerk. De commissaris Binnenland verovert de harten van de bezoekers door te stellen dat de christelijke partijen blij zullen zijn met deze volle kerk. Terwijl de laatste mensen zich tussen de mensenmassa proppen geven Jos Heymans en Fons Lambie het openingswoord.
De twaalf aanwezige partijen mochten de spits afbijten door in slechts één minuut uit te spreken waarom zij dachten dat het Leidsche publiek op hun partij moest stemmen. De partijen zeiden veelal hetzelfde; minstens drie partijen riepen zich plots uit tot ‘de onderwijspartij’ en verschillende politici grepen terug naar hun studentenleven in een poging herkenning te zoeken bij het publiek.

Continue Reading

Gemeentedebat

Woensdagavond was het zover, de tweede editie van het Gemeentedebat! Het begon ietwat hectisch door een gesprek vooraf met de minister-president in de stad achter de duinen, maar het beloofde een prachtige avond te worden. De aftrap van dit gemeentedebat werd gegeven met een rondleiding door het stadhuis. De rondleiding werd gegeven door stadshistoricus en CDA-raadslid Joost Bleije en D66-raadslid en tevens ook oud SPIL- commissaris Binnenland Peter Bootsma. In korte tijd kregen de deelnemers een mooie inkijk in het prachtige stadhuis.

Continue Reading

Op bezoek bij onze zotte zuiderburen

Dag 1
Om kwart voor zes ‘s ochtends verzamelen op Leiden Centraal is ook niet niks. De vele slaperige hoofden waren daarvan het bewijs. Op het punt na dat iedereen nog een beetje wakker moest worden, zat de sfeer er al goed in. De SPIL’ers hadden zin in de Brusselexcursie. Op station Roosendaal voegden ook de laatste deelnemers zich bij de groep en was het wachten op de trein naar Brussel.

Geen een huis langs het spoor in België was hetzelfde en zo’n beetje alle stations die de trein onderweg aandeed, stonden op instorten. Dat neemt niet weg dat het uitzicht van tijd tot tijd best mooi was. Na aankomst op Brussel Centraal was het zaak om het hostel –met de overigens typerende naam Sleep Well- zo snel mogelijk te vinden. De tijd tot de eerste afspraak van deze excursie tikte langzaam weg.

 

Continue Reading

 

Contact

Your name
Geen naam

Your email
Geen (geldige) email

Message
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed