Korte Reis Praag

Praag

 

Door Reinier Schouten

Politiek
Tsjechië is een parlementaire democratische republiek. Binnen de republiek is de president het staatshoofd en is de minister-president het hoofd van de regering.
De Kamer van Afgevaardigden (Poslanecká snêmovna Parlamentu Ceské republiky) wordt gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging terwijl de verkiezingen voor de Senaat worden gevormd via het meerderheidsstelsel. Samen vormen deze kamers het Parlement van Tsjechië. De kamer telt welgeteld 200 leden. Voor de Kamerverkiezingen is Tsjechië verdeelt in 14 kiesdistricten die overeenkomen met de 14 regio’s die Tsjechië kent. De kandidaten worden per kiesdistrict gekozen. Hierin kan de Tsjechische burger twee voorkeurstemmen uitbrengen op maximaal twee kandidaten. Bij meer dan 7 procent van de stemmen krijgt diegene een zetel in de Kamer. Bij de Senaat wordt dus gebruik gemaakt van een ander kiesstelsel. Hierin moet een kandidaat in de eerste ronde eerst een absolute meerderheid halen. Indien dit niet gebeurd vindt er een tweede plaats tussen de kandidaten die de meeste stemmen hebben gekregen. 
Bij de laatste verkiezingen van de Kamer van Afgevaardigden in juni 2006 kreeg de Democratische Burgerpartij de meeste stemmen, gevolgd door de CSSD (Tsjechische Sociaaldemocratische Partij). Tijdens de Korte Reis zal de SPIL onder andere de CSSD een bezoek brengen.

Praag
Praag is de gouden stad met honderd torens. De hoofdstad van Tsjechië onderscheid zich van andere Europese steden door zijn wonderbaarlijke architectuur. Praag wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd  en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met een krappe twee miljoen inwoners is de stad twee keer zo groot als Amsterdam. Een groot deel van de stad ligt in het dal van de rivier de Moldau. Bij Praag monden de Berounka, Botic en Rokytka uit in de Moldau. 
Praag is ingedeeld in 22 administratieve districten en onderaan de bestuurlijke piramide staan de 57 gemeentelijke districten. De geschiedenis van het gebied bestaat uit meer dan duizend jaar, waarin de stad uitgroeide van een Keltische plek naar een multiculturele hoofdstad van een Europese staat. Na de val van de Berlijnse Muur  en de Fluwelen Revolutie werd Tsjecho-Slowakije bevrijd van het communistische invloedregime. Praag profiteerde enorm van de nieuwe situatie wat zorgde voor een sterke economische groei.

Architectuur/cultuur
Praag is een van de grootste toeristische trekpleisters in Europa. De bouwstijlen in Praag zijn erg divers. Er staan onder andere gebouwen in barokke, gotische, jugendstil en brutalistische stijl in de stad. In Praag staan veel bezienswaardigheden die zich kenmerken door verschillende architectuurstijlen. Denk aan de beroemde Sint-Nicolaaskerk die zich kenmerkt door een barokke architectuur. Hiernaast zijn er ook veel bezienswaardigheden die een opmerkelijke moderne architectuur kennen. Het opvallendste gebouw van de stad is de Zizkov-televisietoren. Deze toren is in brutalistische stijl gebouwd in de jaren ’90. Ook is het dansende huis een beroemd gebouw. Niet vanwege zijn hoogte, maar vanwege zijn deconstructivistische bouwstijl.  Het grootste deel van bezienswaardigheden valt de vinden in de Oude Stad. Alle toeristen komen samen bij het Oudestadsplein waar veel belangrijke kenmerken van Praag te vinden zijn. Denk hierbij aan het beroemde astronomische uurwerk of het Wenceslausplein 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed