Universities and political parties

Dag 3: Hessel Knippels 
 
De derde dag van de SPIL reis naar Madrid stond in het teken van een bezoek aan twee universiteiten die Madrid rijk is. Als eerste werd een bezoek gebracht aan de autonome universiteit. De campus in Madrid is op de Amerikaanse leest geschoeid en is ruim opgezet met veel groen. We worden verwacht op de rechtenfaculteit, een gebouw dat aandoet als een sportstadion van communistische snit. We worden vriendelijk ontvangen door twee docenten waarvan een dame van Nederlandse afkomst is.
 
Het bezoek bestaat uit een tweeluik waarbij het eerste gedeelte bestaat uit een presentatie door de universitaire docenten over de Spaanse politiek, haar geschiedenis en instituties. Hierna geeft een drietal SPIL’ers een korte presentatie over de Nederlandse politiek voor een zaal die voor 90 procent uit Nederlandse politicologen bestaat. Het bezoek wordt afgesloten met een uitstekende lunch met lokale spijzen uiteraard naar Spaans gebruik begeleidt door een glaasje Rioja. 
 
De dag gaat verder met de Saint Louis University, een Amerikaanse katholieke universiteit uit Missouri met een campus in Madrid. Een groot gedeelte van de studenten is dan ook afkomstig uit de VS. We gaan in gesprek met de human rights group over verschillende thema’s om elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen over de politieke situatie in het land van herkomst. De studenten vormen een bont en enigszins geprivilegieerd gezelschap aangezien het hier een private universiteit betreft. Een student uit Syrië heeft een interessante kijk op de situatie in zijn thuisland. Vatbommen en chemische wapens gebruikt door het Assad regime zijn  gerechtvaardigd en over burgerslachtoffers valt de absurde uitspraak: Je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken. Na deze cultuurschok zet het SPIL genootschap koers naar de binnenstad van Madrid en haar terrasjes voor een welverdiende spa goud of glaasje sangria.
 
Dag 4: Anh Nguyen
 
Het is alweer de 4e dag en de tijd lijkt hier wel voorbij te vliegen door de ontzettende leuke en late avonden en natuurlijk de gezelligheid van alle SPIL’ers. Vroeg in de ochtend gaat ons spannende avontuur in Madrid verder en zijn we al gewend aan de heerlijke zon, de lekkere tapas en de erg charmante Spanjaarden. Als eerste afspraak op onze agenda, is een bezoek aan de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij, of ook bekend als PSOE.
De partij is sinds lange tijd een van de twee grote partijen in het Spaanse formatietijd.
 
De PSOE werd opgericht om de belangen van de arbeidersklasse tijdens de Industriële revolutie te behartigen, met als doel het socialisme politiek na te streven. Bij het opstellen van het beginselprogramma werd het marxisme als inspiratiebron gebruikt. We hebben een gesprek gehad met Ignacio Sánchez Amor, een afgevaardigde in de Cortes Generales voor district Badajoz
 
Ook dit keer weer werden er intelligente en scherpe vragen gesteld door de politiek geëngageerde SPIL’ers en deze werden ook zorgvuldig en naar verwachting goed beantwoord. Op deze manier konden we te weten komen waar de partij zich voor inzette en wat hun belangen waren. Onze tweede afspraak op onze politieke agenda was een bezoek aan het Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperacíon.
 
We werden opgedeeld in twee groepen en kregen een uitgebreide rondleiding buiten over de geschiedenis van het gebouw en natuurlijk werd ook de binnenkant van het gebouw goed laten zien. We hadden ook de eer om de prachtige Aurora te ontmoeten. Zowel de binnenkant als de buitenkant van het gebouw was indrukwekkend en het was erg interessant om het ministerie mogen te bekijken. Na onze afspraken hadden we weer genoeg tijd om even bij te komen in ons hostel en om vervolgens een hapje te gaan eten met de welbekende sangria en vervolgens wederom met z’n allen er een gezellige avond van te maken.
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-14:30
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op woensdag heeft het bestuur vanaf 14:30 vergadering
On Wednesday the room is closed due weekly boardmeetings at 14:30