Wenen, here we come!

hele groep

Door Alexander Heeres

Dag 3
‘s Ochtends om half 5 begon voor de SPIL'ers alweer de derde dag van het Praagse avontuur, die we dit keer geheel buiten Praag doorbrachten. De commissie Buitenland had namelijk de uitstekende keuze gemaakt om een dagexcursie naar Wenen te maken.
Niet iedereen was optimaal voorbereid voor de lange dag die het zou worden, om het zo maar even te zeggen, waardoor het de eerste 3 uur in de bus erg stil was.

Nadat de bus eindelijk Wenen binnen reed, zagen we meteen waarvoor we de lange busrit hadden gemaakt, we werden overrompeld en betoverd door de Weense schoonheid en grandeur. De stad zou de hele dag blijven verbazen.
Eerst kregen we een rondleiding door het parlementsgebouw. Er bleken naast vele overeenkomsten ook een aantal interessante verschillen te zijn met het Nederlandse politieke stelsel. Zo is de rol van de Bundesrat (Oostenrijkse Tweede Kamer) sterk gereduceerd doordat het in de meeste gevallen geen vetorecht heeft en bestaat uit afgevaardigden van de regio’s. Er was ook een deel van het enorme gebouw dat we niet konden bekijken omdat de inauguratie van de nieuwe president morgen zou plaatsvinden.

Na de lunchpauze hadden we een afspraak met, jawel, de enige echte Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), de partij die werd opgericht door een SS’er. We sproken met een FPÖ parlementariër die voortdurend in het defensief moest door een stormvloed aan kritische vragen die door de SPIL’ers op de arme man werden afgevuurd. Het ging dan hoofdzakelijk over de vluchtelingenproblematiek, maar ook de zorg, het onderwijs en de EU kwamen aan bod. Het enige minpuntje was dat het debat niet echt van de grond kwam en de man vooral de gelegenheid nam om zijn eigen verhaal te doen. Hij distantieerde zich sterk van het nazistische verleden en was erop gebrand de negatieve associaties die de meeste buitenlanders van de partij hebben weg te nemen, dit begon al met heerlijk zelfgebakken cake die ons werden aangeboden. Hij pleitte verrassend ook voor een behoud van de EU, maar dan wel sterk hervormd.

Na deze interessante meeting hadden we 5 uur vrije tijd, die sommigen doorbrachten op het terras en anderen gebruikten om nog zoveel mogelijk van de stad te zien. Vervolgens stapten we in de bus richting Praag waar we uiteindelijk om 2 uur ‘s nachts erg moe aankwamen.

Dag 4
Vandaag konden we uitslapen, de wekker ging pas om half 8! Na een relaxed ontbijtje stapten we in de metro op weg naar de Nederlandse ambassade.
Nederland exporteert meer naar Tsjechië dan naar India, Brazilië en Zuid-Afrika tezamen, daarnaast is Tsjechië hedendaags de sterkst groeiende economie in de EU. Dit verklaart het grote belang van goede betrekkingen met het land. De ambassade was dan ook gevestigd in een groot gebouw met meer dan 20 medewerkers.

In de ambassade werden we ontvangen door de plaatsvervangend ambassadeur, een zeer ervaren diplomaat die eerder al in veel Aziatische landen en Parijs had gediend. De ambassadeur vertelde ons dat zijn werk vooral bestaat uit het begeleiden van kleine Nederlandse bedrijven in Tsjechië en het zoeken naar potentiële samenwerking met Tsjechië. Ook werden we voorgesteld aan 2 stagiaires(allebei uit Leiden!) waarvan 1 bezig was aan haar master politicologie. Ten slotte kwam ook Laura Postma nog even langs om ons te vertellen over haar werk als freelance journalist in Tsjechië, Polen en Slowakije. Laura vertelde dat ze reportages maakt in opdracht van zeer diverse media maar ook haar nieuws moet verkopen.

Na de lunch bezochten we het prachtige oude stadhuis van Praag en het beroemde astronomisch uurwerk. Onder het oude stadhuis lag een deel van het oude Praag dat tijdens een overstroming in de 13e eeuw geheel verwoest was waardoor het straatniveau 18 meter was gestegen. We sloten de rondleiding af met een beklimming van de toren van het stadhuis waar we een grandioos uitzicht hadden over de ‘Gouden Stad’.

Rond half 5 troffen we op de faculteit van onze Tsjechische collega’s van de IPS, de SPIL van de Univerzita Karlova, een universiteit met maar liefst 55.000 studenten. We kregen college, wisselden geschenken uit en gingen vervolgens het gesprek aan in Café Campus. De IPS is een jonge studievereniging, met slechts 100 leden, weinig inhoudelijke activiteiten en vooral veel gezelligheid. Iedere student politicologie kan gratis lid worden, net als studeren geheel gratis is in Tsjechië.
Om 11.00 uur ‘s avonds vertrokken we bijna allemaal naar de grootste club van Praag om de dag feestelijk af te sluiten. 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed