De onvergetelijke lezing van ČSSD

wenen

Door Esmee de Winter
 
Dag 5
Na een avond wild stappen in de grootste club van Europa was het opstaan voor de SPIL’ers wat lastiger dan de andere dagen. Maar na een frisse douche te hebben genomen en een lekker broodje chocoladepasta of jam te hebben gegeten, konden de SPIL’ers er ongeveer tegenaan. Strak in pak vertrokken we rond 9 uur richting het Tsjechische parlement. Hier zouden we een lezing krijgen van de partij Top09. Dit is een conservatieve partij die centraal rechts georiënteerd is. Helaas ging deze lezing niet door, doordat Miriam Faltová, die ons iets ging vertellen over de partij, ziek was.
 
Na dit te horen hebben gekregen, hadden de SPIL’ers direct een rondleiding door de Kamer van Afgevaardigden. Een enthousiaste man kon ons meer vertellen over de Kamer van Afgevaardigden en de partijen die hier in zitten. Net zoals Nederland kent Tsjechië twee kamers, de Senaat en het Lager Huis, ofwel de Kamer van Afgevaardigden. Het verschil tussen de kamers werd ons uitgelegd: ‘The Chamber of Deputies is the most powerful. But the Senate is a more experienced chamber’. In de Kamer van Afgevaardigden zitten 200 afgevaardigden. De grootste partij was onze volgende afspraak.
Na een zeer boeiende rondleiding waren de SPIL’ers aangekomen bij de laatste formele afspraak. We kregen een lezing van de grootste partij van Tsjechië, de Česká Strana Sociálně Demokratická (ČSSD). Echter, de beste man die ons een interessante lezing had moeten geven, wist zelf ook niet zo goed waar de lezing eigenlijk over moest gaan. De powerpoints werden vrijwel letterlijk voorgelezen, wat als gevolg had dat alle SPIL’ers (soms letterlijk) onder de tafel lagen van het lachen. Na het stellen van enkele vragen, kwamen we er toch nog achter wat voor partij de ČSSD nou werkelijk is. ‘ČSSD has amongst Czech political parties the widest and the most open structure’, werd uitgelegd. Door de opkomst van de populistische partij, verliest de ČSSD stemmen. Maar heel negatief zien zij het niet in: ‘We are loosing support, but still we are strong’. Een gedenkwaardige laatste formele afspraak was het zeker.
 
Omdat de powerpoints na een halfuur al waren voorgelezen, hadden de SPIL’ers voor het avondeten wat vrije tijd. Deze vrije tijd werd dan ook erg nuttig besteed. Velen waren na de lange nacht dansen en de korte nacht slapen, toe aan een powernap. Na de powernap werd er weer gezellig met elkaar gegeten. Hierna ging een gedeelte van de groep weer een wilde nacht tegemoet in de grootste club van Europa. Het andere gedeelte van de groep ging het wat rustiger aandoen. Zij gingen gezellig bij elkaar in het hostel zitten onder het genot van een biertje of een wijntje.
 
Dag 6
Op de een na laatste dag konden we de nette kleding in de koffers laten liggen, want het was cultuurdag! Deze dag kwamen de SPIL’ers wat meer in aanraking met de Tsjechische cultuur. Dit was wellicht ook nodig, want tot nu toe kenden we alleen het goedkope, maar heerlijke Tsjechische bier.
Om een betere indruk te krijgen van de Tsjechische geschiedenis, brachten de SPIL’ers een bezoek aan het communistische museum. De voormalige Tsjecho-Slowakije was onderdeel van het communistische regime. In het museum kregen we een kijk in de echte wereld van het communisme en het leven onder het communistisch regime. Om het beeld meer realistisch te maken, stonden er verschillende attributen uit die tijd. Onder andere hielpen veel foto’s, gereedschappen, nabootsing van een winkel en standbeelden hier aan mee. De man die ons rondleidde had zelf onder dit regime geleefd en wist er dan ook veel over te vertellen. Als afsluiter van de rondleiding, konden de SPIL’ers een filmpje bekijken over die tijd. Hierin zagen we het leed waaronder de mensen leefden, maar ook hoe zij in opstand kwamen om een einde te maken aan de verschrikkelijke omstandigheden.
 
Na het communistisch museum doken de SPIL’ers nog dieper de Tsjechische cultuur in. We gingen namelijk de Tsjechische volksdans leren! De SPIL’ers moesten er echter wel wat voor over hebben om de volksdans te leren. Nadat we een halte te vroeg waren uitgestapt, naar de volgende halte waren gelopen, er daar achter komen dat we een halte te laat waren uitgestapt, en uiteindelijk de tram terug hadden genomen, kon het dansfeest beginnen. We leerden verschillende volksdansen, van partnerdansen tot triodansen. Het was een middag vol gezelligheid en slappe lachen.
De gezelligheid was echter nog lang niet afgelopen. Na de traditionele dansen gingen we met z’n allen uiteten. En dat niet alleen, de SPIL’ers kregen er ook nog een biertour bij! Het restaurant waar we gingen eten, brouwde hun eigen bieren. Natuurlijk mochten de SPIL’ers hier ook van proeven, en tegen dit aanbod werd dan ook zeker geen nee tegen gezegd.
Na volle buikjes van eten en bier, was de laatste avond aangebroken. Deze avond werd dan natuurlijk  afgesloten in onze vertrouwde club, waar sommige SPIL’ers al drie avonden en nachten door hadden gebracht. Iedereen ging mee om voor de laatste keer in Praag met z’n allen tot in de vroege uurtjes te dansen.
 
Dag 7
Op de laatste ochtend konden de SPIL’ers uitslapen na een lange nacht feesten en genieten van het Tsjechische bier. Toch was het op het laatste moment nog haasten. De afspraak dat we 12:45 het hostel mochten verlaten, waren de eigenaren even vergeten en probeerden ons om 11:00 er al uit te zetten. Aangezien de meerderheid van de SPIL’ers nog wakker aan het worden was of zelfs nog diep in slaap lag, ging dit niet lukken. Gelukkig konden ze wat medeleven tonen en hadden er 12:00 van gemaakt.
 
Nadat de SPIL’ers alle spullen bij elkaar hadden geraapt en in de koffers hadden gegooid, konden we nog een laatste keer genieten van de heerlijke muesli en/of broodjes met chocoladepasta of jam. De terugreis was begonnen. Onszelf proppende in het OV waren we na een uur op het vliegveld van Praag. Na een laatste gezonde lunch bestaande uit pizza, hamburgers of patat konden we inchecken. De resterende tijd voorafgaand aan de vlucht werd opgevuld met het kopen van souvenirtjes of het inhalen van slaap. Om 16:30 konden we het vliegtuig in om het slaaptekort verder te verminderen.
Na het landen om 18:00 moesten we dan toch echt afscheid nemen van elkaar. Het was een enorm leerzame maar vooral een gezellige reis die veel mooie herinneringen en vriendschappen heeft opgeleverd. Een reis om zo weer over te doen en om nooit te vergeten! 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed