Blog 4

Door Emilie de Raadt

Nog volledig in het Korte Reis ritme werd ik vorige week om kwart over zeven wakker. Het duurde even voordat ik besefte dat ik weer gewoon in Leiden was en dat ik weer gewoon om 10 uur in het SPIL-hok werd verwacht. De week in Praag is zo snel voorbij gevlogen, dat ik nog niet echt een moment heb gehad om terug te blikken op deze fantastische reis.

Het krankzinnig vroege verzamelen op maandag staat echter nog wel vers in mijn geheugen. Hoewel ik strak stond van de adrenaline en niet kon wachten om te vertrekken, waren er toch aardig wat deelnemers die met kleine oogjes voor de FSW stonden te slapen.
We trapte de reis af met een afspraak bij het EUROCENTRUM, die ons alles konden vertellen over de rol van Tsjechië in de Europese Unie. Na de afspraak werden de eerste selfies op de Karelsbrug in de groepsapp gedeeld, waarna iedereen volledig uitgeteld in bed kroop om wat welverdiende slaap te pakken.

Dinsdagochtend hadden we een van de, naar mijn mening, leukste afspraken bij de Czech News Agency. Meneer Chrast vertelde vol passie hoe de journalistiek in Tsjechië in zijn werk ging. Meneer Chrast besloot af te sluiten met een fragment uit het satirische programma Zondag met Lubach. Na deze afspraak vertrokken we richting het Ministerie van Buitenlandse zaken. Toen we eindelijk arriveerde, na wat niet geheel ingeplande U-bochten omdat we soms een klein beetje verkeerd liepen, bleek de afspraak niet door te gaan. Dit was natuurlijk voor mij en de commissie een kleine teleurstelling, maar gelukkig waren alle deelnemers erg begripvol en gebruikte iedereen deze vrije middag om Praag te verkennen.

Woensdag was het wederom vroeg verzamelen om te vertrekken naar Wenen. Wat een prachtige stad, vol imposante gebouwen. Ik heb met name genoten van de afspraak met de extreemrechtse partij FPÖ. Je moet het maar aandurven, een groep van 40 zeer kritische SPILlers die niet bang zijn om precies te zeggen wat ze denken en direct door alle partijpropaganda heen prikken.

De Nederlandse ambassade stond donderdagochtend op het programma, waar we een interessante lezing van Laura Postma kregen. Mevrouw Postma vertelde gepassioneerd over haar werk als freelancejournalist, en wist menig SPILler enthousiast te maken voor een leven als journalist. ’s Middags gingen we op bezoek bij onze Tsjechische collega’s van de Politikology Klub. Bovenop de toren van het Raadhuis in de Oude Stad werden de mooiste selfies gemaakt en genoten van het prachtige uitzicht over de Gouden Stad Praag. ’s Avonds besloot de Commissaris Faciliteiten dat het tijd was om de SPIL ook bij het Praagse nachtleven op de kaart te zetten. De volledige groep vertrok richting club Karlovy Lázne, de grootste club in Centraal-Europa. Er werd tot in de late uurtjes gedanst, waardoor sommige deelnemers vrijdag ochtend moeite hadden met wakker blijven.
Vrijdag sloten we het formele gedeelte van het programma af met de politieke partijen Top09 en de CSSD. Ook deze partijen waren niet veilig voor enige kritische vragen van de deelnemers, maar de vermoeidheid van de afgelopen week begon zijn tol te eisen, waardoor er ook snel weer werd verlangd naar onze bedden. Het was dan ook een hele verademing om zaterdag enigszins uit te slapen en in onze normale kleding de cultuurdag te volgen.

Het communistisch museum gaf ons een goede inkijk in het Tsjechische leven tijdens het communistisch regime. Daarna volgde het hoogtepunt van deze reis; de dansles in Tsjechische folklore dans. Twee uur lang hupsten we door de zaal, waarbij onze dansleraar serieuze pogingen bleef doen om ons allemaal in de maat te laten lopen. Ik denk niet dat ik ooit zo veel gelachen heb als op deze middag.

’s Avonds sloten we de reis gezamenlijk af met een heerlijke biertour met bijpassend diner. Er werd nog een laatste keer genoten van het Praagse nachtleven en met die feestelijke afsluiter was de reis officieel voorbij.

Het is bizar om te bedenken dat we al sinds september bezig zijn geweest met de voorbereidingen voor deze reis, en dat het nu voorbij is. Vanaf nu geeft de commissie vol “gass” richting Seoul, en kijken we vol voldoening terug op een prachtige reis. Gelukkig hebben we de foto’s nog!
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed