Op naar Praag!

buitenland

Door Leonie Andriessen

Dag 1
Eindelijk was het dan zo ver, de SPIL’ers konden naar Praag vertrekken. En daar moesten ze dan ook echt wat voor over hebben: de bus stond klaar om vier uur ‘s nachts. Na een - voor velen - zeer korte nachtrust stonden de SPIL’ers met kleine oogjes voor de deur van de FSW.

Eerste stop: Eindhoven en daarna een prima vlucht richting Praag. In Tsjechië weten ze trouwens ook echt wat winter is, tijdens de busreis van het vliegveld naar de binnenstad werden de SPIL’ers voorzien van een prachtig uitzicht over een idyllisch sneeuwlandschap. Bij deze winter hoort natuurlijk ook snijdende kou, daarom werden de outfits van de SPIL’ers in het hostel snel vervangen door thermoleggings onder mantelpakjes, grote mutsen en warme sjaals.

Na een gezellige lunch in omliggende restaurantjes en met warme broodjes in de grote kamers, konden we op pad naar de eerste afspraak van de week. De SPIL’ers zouden het Eurocentrum van Tsjechië gaan bezoeken. Deze afspraak was bedoeld om ons de positie van Tsjechië in de Europese Unie, waar Tsjechië lid van is sinds 1 mei 2004, duidelijk te maken. Tijdens de afspraak werd ons uitgelegd dat het belangrijkste doel van het Eurocentrum is om een brug te slaan tussen de Europese Commissie en Praag en op deze manier informatie over de EU over te brengen aan de Tsjechische burgers.

Het Eurocentrum organiseert ook journalistieke en politieke evenementen, zo zal Frans Timmermans hen binnenkort ook een bezoek brengen. Tijdens de afspraak was er heel veel ruimte voor (kritische) vragen en hier werd dan ook uitvoerig gebruik van gemaakt door de SPIL’ers. Zo werden er vragen gesteld over het belang van de euro en hoe het gesteld is met het vertrouwen in de EU onder de Tsjechen. Om een interactieve draai te geven aan het hele gebeuren werd er ook een vraag voorgelegd aan de SPIL’ers: Wat is de grootste uitdaging voor de EU? Via een stemsysteem kon er worden geconcludeerd dat de meeste SPIL’ers vonden dat tot deze uitdagingen toch wel het opkomende populisme, xenofobie en nationalisme vallen.

Na de afspraak was er vrije tijd waar door de SPIL’ers grondig gebruik van werd gemaakt om de verloren uurtjes van de afgelopen nacht eens even bij te slapen. ‘s Avonds splitsten de groep op om in groepjes, na bij sommigen een hele lange en stervenskoude avondwandeling, gezellig te gaan dineren in de binnenstad. Na het diner werd er nog gezellig geborreld in het hostel en barretjes in Praag.

Dag 2
De tweede dag van de Praagreis begon met een goed en gezellig ontbijtje in de common room. Om 08.30 uur trotseerden de SPIL’ers opnieuw de gure kou op weg naar afspraak nummer twee. Deze afspraak was met de Czech News Agency (CTK). Dit is een onafhankelijke Tsjechische krant die dus geen verplichtingen hebben tegenover de Tsjechische staat en ook niet gesubsidieerd worden door de overheid, hierdoor zou de krant objectief, gebalanceerd en zonder vooroordelen nieuws brengen aan het Tsjechische volk. 
De SPIL’ers werden te woord gestaan door voormalig chief editor Jiri Chrast, die met veel enthousiasme vertelde over de krant en hun rol in de huidige Tjechische media. De CTK brengt nieuws in de wereld: andere nieuwsbronnen betalen de CTK om hun verhalen te gebruiken als hun eigen. Als iets bij de CTK groot nieuws is, is dit ook het geval bij andere media in Tsjechië, hierdoor heeft de CTK een grote invloed op de Tsjechische media-agenda.

De heer Chrast legde daarbij ook uit dat de CTK over het algemeen niet naar voren komt met hele diepgaande artikelen, hun taak is namelijk om nieuws te zoeken, het belang ervan te analyseren en dan van het belangrijkste nieuws een verhaal te maken. Verder legde meneer Chrast hoe je een goed verhaal schrijft: simpel taalgebruik is hierbij van groot belang want “simple language is not primitive language, only the most intelligent people use it”.

Toen vervolgens een van de SPIL’ers een antwoord opperde waarbij hij vertelde dat hij een minor deed in journalistiek, drukte de heer Chrast de SPIL’ers op het hart dat goede journalisten het vak niet geleerd hebben op school maar dat ze geboren worden met de gave om goed te schrijven.

Na deze laatste les was het tijd voor een luchtige afsluiter. De spreker had namelijk naar eigen zeggen zijn huiswerk gedaan en was op zoek gegaan naar een Nederlands satirisch nieuwsprogramma en dus sloot hij de afspraak af met een filmpje uit Zondag met Lubach over hoe Nederland zich zou presenteren aan de nieuwe president van de Verenigde Staten. Vele SPIL’ers hadden door de reis nog niet de kans gehad dit hilarische filmpje te bekijken waardoor de zaal schaterlachend werd verlaten.

De tweede afspraak van de dag zou met Buitenlandse Zaken zijn maar deze verviel door ziekte van degene die de rondleiding zou leiden. Nu konden de SPIL’ers op eigen houtje de stad gaan verkennen. ‘s Avonds werd er gezellig samen gegeten en zelfs gekookt in het hostel door de grote meidenkamer. De SPIL’ers gingen niet te laat naar bed omdat de volgende ochtend vroeg het programma voor dag drie zal beginnen. Lees daarvoor de voglende blog! 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
 
Leiden: Elke dag van 11:00 - 17:00
 
The Hague: 
Maandag 12.00-17.00
Dinsdag Closed
Woensdag 12.00-17.00
Donderdag 10.00-17.00
Vrijdag 12.00-16.00
Weekend Closed