Blog 2

 

blog 2

Dag 4

Op de vierde dag werden de SPIL’ers al weer vroeg verwacht. Na een korte nacht door een intense karaokesessie de avond ervoor, werden we om half 10 in de lobby verwacht. Hierna vertrok de groep richting het hotel waar een afspraak was geregeld met de oprichter van Helping Hands Korea. Na de nodige noodzakelijke koffie werden we begeleid naar een extreem kleine en warme conferentieruimte. In dit zaaltje vertelde Tim Peters over zijn organisatie. Helping Hands Korea is een kleine NGO, die zich al 21 jaar inzet voor Noord-Koreaanse vluchtelingen, slachtoffers van mensenhandel en wezen. Helping Hands Korea focust zich hierbij voornamelijk op het opvangen en begeleiden van deze personen, die vaak vluchten naar China, naar een veilig onderkomen.

Dit is echter niet het enige wat Helping Hands Korea doet: zij verspreiden ook zaden voor verschillende gewassen via onofficiële wegen onder de Noord-Koreaanse bevolking. Dit gebeurt zeer kleinschalig via de ondergrondse christelijke kerk in Noord-Korea. Peters en zijn organisatie achten dit noodzakelijk omdat er een grootschalig voedseltekort is in het land en eten voornamelijk wordt verstrekt op basis van loyaliteit richting het heersende regime. Hierdoor valt een groot deel van de bevolking hierbuiten. Bij het verspreiden van deze zaden wordt opzettelijk de regering omzeild, om de zogeheten ‘trickledown’ (uitspreiding) te maximaliseren. Na een vooral leerzame en warme afspraak was er nog even tijd voor een groepsfoto, maar hierna was het echt tijd om naar de andere kant van de stad af te reizen.

Na een snelle lunch was het namelijk tijd voor een unieke afspraak: bij het Mizy centrum. Mizy is een cultureel centrum voor jongeren in Zuid-Korea, en zij hadden een samenkomst tussen SPIL’ers en Koreanen geïnteresseerd in Nederland en de Nederlandse cultuur. Hier werden we in groepjes verdeeld en hebben we een super leuk gesprek gehad over verschillen tussen Zuid-Korea en Nederland. Dit was zo’n succes, dat direct na de afspraak Facebookgegevens werden uitgewisseld om in contact te blijven, en misschien zelfs later deze reis nog een keer af te spreken. Hierna was iedereen vrij en zijn we met een grote groep richting een ‘traditioneel’ nagebouwd Koreaans dorpje gegaan wat in de buurt was van het Mizy centrum. In de avond was er het ambitieuze plan om te gaan stappen in Hongdae, maar nadat dit moeilijker te regelen bleek dan verwacht werd het stappen verplaatst naar onze eigen wijk; Itaewon.

Dag 5
Nadat iedereen om 08.00 uur ‘s ochtends bruut uit zijn slaap was ontwaakt, stond alweer de cultuurdag voor de deur. We begonnen met een paleizentour van de Changdeokgung-paleizen. Romy en Rex hebben ons een fantastische rondleiding gegeven met veel uitleg over de historie van de paleizen en de oude koningen die er hebben gewoond. Ook mochten de SPIL’ers zelf op verkenning op en rond het terrein. Hierna was er tijd voor een korte lunch, want we moesten al snel door naar het Independence park waar de volgende afspraak zou zijn. Helaas moesten we hier een uur wachten op de professor en gastspreker die ons zou komen ophalen. Gelukkig konden we onszelf goed vermaken in de stromende regen met het zingen van oude klassiekers.

Toen professor A. Mason eindelijk was gearriveerd begon hij ook direct aan een twee-en-een-halfuur durend monoloog. Tijdens een tour door het park en de Seodamun gevangenis hebben we een zeer uitgebreide uitleg gehad over de geschiedenis van Korea, geopolitieke verhoudingen en alles waar op een mogelijke manier een raakvlak met Korea of zijn eigen specialisatie mee te bedenken was. Het was een zeer interessant verhaal, maar door de korte nacht van het stappen de avond ervoor wilden de meesten gelijk met een taxi richting het hostel toen de rondleiding voorbij was. In de avond werden weer verschillende eettentjes bezocht in onze eigen wijk, maar ook daar buiten. Later die avond hebben we nog met z’n allen op het dakterras gezeten als gezamenlijke afsluiting van de lange en vermoeiende dag.

Dag 6
Op de maandagochtend, de zesde dag alweer, hebben we een bezoek gebracht aan Jeroen Visser. Visser is onder andere freelance correspondent voor de Volkskrant in Zuid-Korea en presenteert zo nu en dan op de radio. Voor het internationale perscentrum werden we door Visser zelf opgehaald. Samen met Casper van der Veen, freelance journalist en Noord-Korea specialist, was een programma voor de afspraak bedacht, wat bestond uit twee verschillende delen. Tijdens het eerste deel vertelden Casper en Jeroen meer over hun werk in Zuid-Korea als journalisten en hoe het heersende mediaklimaat is. Ondanks dat de media hier onafhankelijk zijn, zijn ze wel vaak sterk gebonden aan een bepaalde partij of stroming. Mede hierdoor, maar ook door de invloed van de afgezette president is er een zeer laag vertrouwen in de binnenlandse media. De Koreanen hebben vaak een veel groter vertrouwen in de buitenlandse pers.

Na een korte koffiepauze waarbij de SPIL massaal de lokale Starbucks heeft overspoeld gingen we verder met het tweede deel van de afspraak. We lazen twee artikelen, eentje uit de Trouw en een uit de Volkskrant over de huidige situatie in Noord-Korea. Vervolgens hebben we de inhoud van de twee artikelen besproken en vergeleken. In de vergelijking tussen de twee artikelen kwam die van de Trouw het beste uit de bus. Na afsluiting van de afspraak zijn we begonnen aan de grote doorkruising van Seoul. Met een lange metro- en busreis achter de rug kwamen we in de middag aan bij het College of Social Sciences van de Seoul National University. Hier kregen we een lezing van professor Jiewuh. Net zoals veel Koreanen was zij ook super enthousiast om met ons in gesprek te gaan, wat het voor ons natuurlijk ook extra leuk maakt! Met professor Jiewuh hebben we gesproken over hele uiteenlopende onderwerpen, variërend van misstanden in het Koreaanse onderwijssysteem tot de positie van vrouwen tot de regionale geopolitieke situatie. Na deze open en interactieve lezing ging iedereen weer zijn eigen weg en is de stad verder verkend in kleinere groepjes. De dag is, net zoals de dag ervoor afgesloten op het dakterras. 

Door Julia van Sluijs 

 

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
Leiden:
Maandag t/m vrijdag*:  10:45 - 15:15
 
The Hague: 
Maandag 10:45-15:15
Dinsdag 10:45-15:15
Woensdag 10.45-15.15
Donderdag 10.45-13:00
Vrijdag 10.45-15:15
Weekend Closed
 * Op donderdag heeft het bestuur vanaf 13:00 vergadering
On Thursdays the room is closed due weekly boardmeetings at 13:00