Blog 3

blog 3
Dag 7

Nadat maandagavond ieder zijn eigen plan had getrokken stond men vroeg weer op. Het gezelschap vertrok om 8.00 uur met de ondergrondse, gevolgd door een lange busrit richting de Yonsei University. Dit is een van de grootste universiteiten van de stad en tevens de plek waar de Korean Political Science Association zich huisvest. Deze organisatie voor politicologiestudenten en politicologen is met haar 2200 leden een van de grootste academische organisaties van het land. Het organiseert studiegerelateerde activiteiten en bevordert een intellectuele dialoog. Op de enorme campus van de universiteit waanden enkelen zich al in een Harry Potter film. Eenmaal aangekomen in een van de oude gebouwen werd de groep hartelijk ontvangen door enkele studenten politicologie.

In de zaal bleek echter dat de spreker en organisator van de ochtend niet in staat was te komen. Na een tevergeefse poging om een activiteit op te zetten leek het ons verstandig om na een kort gesprekje met de studenten toch weer te vertrekken. Om het gevoel te voorkomen dat het vroege opstaan voor niets was werd van de gelegenheid gebruikt gemaakt om enkele groepsfoto’s op de prachtige tuin van de campus te maken.

Daarna vertrok het gezelschap met het OV richting het parlement. Na veel moeite was de commissie buitenland er namelijk in geslaagd een afspraak met de conservatieve Liberty Party te regelen. Met een lange pauze voor de boeg zocht iedereen eerst even zijn rust. Deze uren werden dan ook gevuld met relaxen in een koele starbucks onder het genot van een frappucino of de benen strekken in het nabijgelegen park. Goed uitgerust vertrok de groep vervolgens naar de tweede afspraak. De Liberty party pleit voor vrijhandel, een neoliberaal economisch beleid en sterke relaties met de VS en Japan.

Tevens is deze ex-regeringspartij de partij van de afgezette president Park Guen-Hye. Genoeg aanleiding voor interessante vragen dus. Aansluitend hierop zouden zij rondleiding door het Koreaanse parlement krijgen. Toen het goede gebouw gevonden was ontmoette de groep de het parlementslid Kyung Won. Na een korte introductie konden de spillers vragen stellen. Doordat zij echter maar kort de tijd had en oppervlakkige antwoorden gaf kon de groep niet al haar vragen volledig beantwoord zien. Desondanks was het een bijzondere ervaring een parlementslid te spreken.

Voor de rondleiding werd de groep richting het imposante parlementsgebouw geleid. De plenaire zaal creëerde door haar volledige leegte en geweldige akoestiek een bijzondere setting. Iedereen probeerde de onbeantwoorde vragen over het reilen en zeilen in het parlement te stellen aan de gids, die veel wist te vertellen. In de centrale hal van het parlement kon men nog een glimp opvangen van een belangrijke vergadering over de economie. Als afsluiter werd er op de grote trap een groepsfoto gemaakt. Na dit bezoek trok iedereen zijn eigen plan ofwel per metro ofwel per taxi. Er werd die avond nog flink wat aan sightseeing gedaan. 's Avonds trof iedereen elkaar weer op het mooie dakterras van het hostel.

Dag acht
Dag acht beloofde een Noord-Koreaanse dag te worden. Dit zegt gelukkig niets over de sfeer in de groep of het humeur van de commissaris buitenland. Integendeel, iedereen had zin in de komende afspraken. Het gezelschap vertrok weer vroeg in de richting van de hippe stadswijk Hongdae. De bestemming was The North Korean Review, een prestigieuze wetenschappelijke journal die 
schrijft over de politiek onderzoek over Noord-Korea. Het tijdschrift probeert alle betrouwbare informatie uit Noord-Korea te bundelen in een tijdschrift. Verbonden aan de Yonsei University en de universiteit van Detroit schrijven een aantal vooraanstaande wetenschappers voor dit blad.

De SPIL werd ontvangen door professor Kim Yongho die ons een bijzonder inzicht gaf in de Noord-Koreaanse politiek. Natuurlijk had de groep al veel gehoord over de politiek van Noord-Korea, desondanks werd fanatiek vragen afgevuurd op de professor. Na de afspraak verzamelden de buddygroepjes zich bij elkaar. Want de volgende dag moest elk groepje bij de Nederlandse Ambassade een presentatie geven over de relatie tussen Zuid-Korea en Nederland. De lange middagpauze bood de perfecte gelegenheid om dit voor te bereiden. De buddygroepjes vertrokken elk in een andere richting om onder het genot van een lunch de nodige zaken te bespreken.

Halverwege de middag verzamelde de groep zich weer in de snikhete zon om haar weg te vervolgen naar de volgende afspraak. Deze vond plaats in het stadhuis, hartje Seoul. De organisatie PSCORE verzorgde daar een openbare lezing met een vluchteling uit Noord-Korea. Extra bijzonder was het feit dat deze man in Noord-Korea behoorde tot de één procent die men als de elite kan beschouwen. Naast de SPIL'ers waren er ook buitenlandse journalisten en andere geïnteresseerden aanwezig.. Het heldhaftige verhaal van zijn vlucht en het achterlaten van iedereen die hij kende maakten veel indruk. Na het dit verhaal waren er veel vragen in de zaal aan deze man. Voor de veiligheid mochten er geen foto's van hem gemaakt worden en zijn naam niet gedeeld worden. Na deze lezing bleven enkelen nog even hangen voor de nodige vragen. ‘S avonds moest er natuurlijk weer flink geproefd worden van de Koreaanse keuken. Zoals elke avond is het leuke van dit reisgezelschap dat er in zeer afwisselende groepjes gegeten wordt. Kortom, voor ieder wat wils en niemand hoeft alleen te eten!

Dag 9
De volgende ochtend stond iedereen fris uitgeslapen weer op. Het beloofde een interessante dag op de Nederlandse Ambassade te worden. Bovendien zou die middag de taak aan de SPIL'ers zijn om de groep te informeren met interessante presentaties. Voor de eerste afspraak moest het reisgezelschap eveneens op de Nederlandse Ambassade zijn. Tot groot genoegen van ondergetekende werd de groep daar op de vroege morgen verwelkomd met een heerlijk 'Hollands bakkie' met een kaakje.

In de zaal maakte de volgende NGO al haar opwachting om het woord te houden. Dit keer was dit de Transitional Justice Working Group (TJWG). Deze organisatie helpt slachtoffers van onderdrukkende regimes om hun weg in een vrije samenleving te vinden. In Zuid-Korea hield men zich vooral bezig met de situatie in Noord-Korea. De vier vertegenwoordigers spraken over hun onderzoekswerk. Bijvoorbeeld over het feit dat zij veel gebruik maken van opensourcesoftware zoals Google Earth. Na een informatieve ochtend vertrok iedereen in groepjes richting nabijgelegen horeca voor de lunch. Daarnaast werd er door enkelen de gemiste hoeveelheid slaap ingehaald in een parkje.

In de middag stond iedereen weer fris en fruitig klaar in de welkomsthal van de ambassade. Hier stonden drie ambassadeurs klaar om ons van alles te vertellen over hun werk. Al snel waren de zenuwen in de zaal flink te voelen. Het moment was namelijk daar voor de groepjes om hun presentaties aan de rest van de groep te laten zien. Deze presentaties gingen over de relatie tussen Nederland en Zuid-Korea. Elk groepje focuste zich op een bepaald aspect namelijk de economie, de historie en defensie. Daarnaast werd aan elk groepje gevraagd een idee te ontwikkelen voor de aanstaande Olympische Winterspelen waarmee Nederland zich van z’n beste kant kan laten zien. Door een combinatie van intensieve voorbereiding en een flinke dosis improvisatie werden er drie zeer goede presentaties neergezet. De groep met de beste presentatie en het beste idee kreeg een leuke Koreaans cadeautje. Groepje drie was de gelukkige met hun presentatie over de economische relatie. Het idee om een festival voor studenten te organiseren en zo studeren in Nederland te promoten viel duidelijk in de smaak bij de jury. Deze informatieve middag kon niet anders dan afgesloten worden op het prachtige dakterras van de ambassade. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er heerlijk geborreld met enkele ambassadeurs. Een deel van de groep vertrok echter eerder om hun sportieve plannen waar te maken. Na lang wikken en wegen besloten zij deze avond een heerijk rondje langs de Han-rivier te gaan hardlopen. Zo was er alweer een dag voorbij in deze enerverende stad. 

Door Daan van Veen

 

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Opening hours

Openings hours
Leiden:
Maandag t/m vrijdag*:  10:45 - 15:15
 
The Hague: 
Maandag 10:45-15:15
Dinsdag 10:45-15:15
Woensdag 10.45-15.15
Donderdag 10.45-13:00
Vrijdag 10.45-15:15
Weekend Closed
 * Op donderdag heeft het bestuur vanaf 13:00 vergadering
On Thursdays the room is closed due weekly boardmeetings at 13:00