Rondleiding door het Binnenhof door enthousiaste alumnus

Donderdag 19 november is de SPIL naar het Binnenhof geweest. Daar kregen we een rondleiding van Menno de Bruyne, alumnus Politicologie Leiden. Hij is al dertig jaar werkzaam in de Tweede Kamer als voorlichter voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).
Nadat de studenten door Menno werden voorbereid om de plenaire zaal van de Tweede Kamer te betreden, kwamen ze terecht bij een debat tussen de fractievoorzitters over de recente terroristische aanslagen in Parijs. Tijdens de binnenkomst in de vergaderzaal was Diederik Samson, fractievoorzitter van de PvdA, aan het woord. Hij werd een aantal keer geïnterrumpeerd door Sybrand Buma van de CDA, Kees van der Staaij van de SGP, Roemer van de SP en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.
 
Na Samson kreeg Kees van der Staaij het woord. Hij maakte aan de hand van het Franse volkslied en later ook het Nederlandse volkslied duidelijk dat het de plicht van de Nederlanders was om de Fransen te steunen en voor ze te bidden na de vreselijk aanslagen. Hierna benadrukte Jesse Klaver van GroenLinks dat de gebeurtenissen iedereen persoonlijk geraakt hebben.
Vervolgens kregen de studenten een rondleiding door het Binnenhof. Allereerst naar de Handelingenkamer, wat wel het pronkstuk van de Tweede Kamer wordt genoemd. In de Handelingenkamer staan alle Handelingen van de Eerste en de Tweede Kamer. De stijl van de kamer is geïnspireerd door China, wat te zien is aan de kleurencombinatie rood, groen en goud, maar ook door het verwerken van de draak in de architectuur. Zo is elke verdieping versierd met drakenkoppen, vormt de trap de staart van de draak en is het raam van het dak bedekt met schubben.
 
 
Hierna werd de rondleiding vervolgd naar het gebouw van de SGP binnen de Tweede Kamer. Nadat in een algemene vergaderruimte thee en koffie uitgedeeld werd, was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan Elbert Dijkgraaf, Tweede Kamerlid namens de SGP. Er ontstond een discussie over de vluchtelingencrisis, waarbij het vooral over de opvang in Nederland ging. Dijkgraaf lichtte ook toe dat de SGP een partij is die zich nooit erg laat leiden door emoties, waardoor het voor andere partijen prettig samenwerken is. Ook vond hij het een voordeel dat de SGP een kleine partij is, waardoor het individu makkelijk een grote rol speelt.
 
 
Ten slotte zijn de studenten nog in de voormalige grote vergaderzaal van de Tweede Kamer geweest. Deze ‘Oude Zaal’ was tot 1992 in gebruik als vergaderzaal. Oorspronkelijk was de ruimte een balzaal van het paleis van stadhouder Willem V. Na de renovatie in 1992 is de zaal echter niet meer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht.
Na Menno te hebben bedankt voor de rondleiding was er mogelijkheid om nog wat te gaan eten of drinken in het restaurant van de Tweede Kamer, terug te gaan naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer of terug te keren naar Leiden.
 
Door Anouk van Vliet
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-12:30
Weekend Closed
 
 * Op vrijdag heeft het bestuur vanaf 12:30 vergadering
On Friday the room is closed due weekly boardmeetings at 12:30