Groot Verkiezingsdebat

‘Wie van jullie is een zwevende kiezer?’ Parlementair verslaggever Jos Heymans trapt de avond af met een confronterende vraag. Vele handen gaan de lucht in. Landelijke statistieken worden in de mooie Lorentzzaal te Leiden met gemak gehaald. Vanavond is het tijdens het Groot Verkiezingsdebat aan Malik Azmani (VVD), Julius Terpstra (CDA), Mahir Alkaya (SP), Stientje van Veldhoven (D66), Michiel Servaes (PvdA) en Nevin Ozütok (GroenLinks) de taak om deze stemmen voor zich te winnen.
 
Aan de hand van vier stellingen gaan de zes aspirant-Kamerleden met elkaar in debat. De eerste stelling gaat over het al dan niet afschaffen van nationale referenda. Gelijk blijkt dat de meningen sterk verdeeld zijn. Waar D66, SP, PvdA en GroenLinks het adviserend referendum in een correctief referendum willen veranderen, pleiten CDA en VVD juist voor het afschaffen van het instrument. ‘Burgers zijn prima in staat zelf beslissingen te nemen’, meent Ozütuk stellig. Azmani en Terpstra vinden juist dat het representatieve karakter van onze parlementaire democratie leidend moet zijn.

Waar de avond ietwat timide begon, zijn alle politici nu uit hun schulp gekropen. Er wordt hevig gediscussieerd. Geregeld klinkt tromgeroffel vanuit de zaal. Ook bij het debat over de NAVO-bijdrage lopen de spanningen hoog op. CDA, D66, PvdA en VVD willen dat Nederland de bijdrage ophoogt tot de norm wordt gehaald. Alkaya vindt dat een hogere bijdrage enkel leidt tot een wapenwedloop met Rusland. Hij ziet het geld liever anders besteed worden: ‘Dit extra bedrag is zes keer het bedrag van de studiebeurs. Dan heb ik zes keer liever de studiebeurs.’ Servaes vindt dit te gemakkelijk. ‘Hoe wil je gaan studeren als je land niet veilig is?’

Ook een actueel thema als Europa kan niet ontbreken. Wederom worden er stevige uitspraken gedaan. Van Veldhoven is groot voorstander van de Europese Unie: ‘Nederland wordt juist sterker door de samenwerking met Europa.’ De rest is ook voor Europese samenwerking, maar wil wel dat de huidige Unie van vorm verandert. Zo vindt Azmani dat de EU meer daadkracht moet tonen: ‘Europa heeft al wel het fluitje in de mond, maar durft nog niet te fluiten als een lidstaat een fout maakt.’

‘Wie van jullie is na dit debat niét meer een zwevende kiezer?’ Heymans sluit de avond af zoals hij begon. Enkele handen gaan voorzichtig omhoog. Er klinkt wat hoongelach. Misschien kun je niet een stem winnen in een avond, maar er is genoeg stof tot nadenken voor de studenten na deze avond vol interessante discussies. De eerste stap richting de stembus is gezet.

Door Milou Bonewit

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00