Bezoek International Criminal Court

Afgelopen dinsdag 14 februari, op de dag van de liefde, vertrok een selecte groep SPILers richting het International Strafhof (ICC) in Den Haag. Na voor de deur even op film te zijn vastgelegd voor het promotiefilmpje van de SPIL, trad de groep binnen bij dit gerechtshof, dat dit jaar haar derde lustrum viert. Eenmaal binnen, wat even duurde door de strenge beveiligingsmaatregelen van het hof, werd de groep ontvangen door een wat streng ogende dame die ons een voorlichting zou geven over de werking van het hof, haar mandaat en haar oprichtingsverdrag, het Statuut van Rome. De voorlichting werd echter wat interactiever dan aanvankelijk gedacht en al snel werd de SPILers het vuur aan de schenen gelegd over haar kennis van het hof en de vier misdaden die het hof behandelt (war crimes, genocide, acts of agression, & crimes against humanity). Echter gaf de voorlichting ons ook de mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen, en zo leerde de groep over de huidige zaken die het hof behandelt, nog uitstaande arrestatiebevelen, die enkel komen te vervallen bij het overlijden de persoon in kwestie, en over het verschil tussen preliminary examination en investigation.

Na deze voorlichting was het tijd om plaats te nemen op de publieke tribune en een rechtszaak bij te wonen. De zaak die deze ochtend op het programma stond was die tegen Laurent Gbagbo en Charles Blé Goudé, een zaak over oorlogsmisdaden gepleegd in Ivoorkust na de presidentsverkiezingen aldaar in 2010. Gbagbo had deze verkiezingen verloren, maar had geweigerd af te treden omdat hij bij de uitslag van de verkiezingen fraude vermoedde. Na een periode van burgeroorlog werd Gbagbo op 11 april 2011 gearresteerd en overgedragen aan het ICC. Blé Goudé, Gbagbo’s minister van Sport en Jongeren, werd eveneens verdacht van oorlogsmisdaden. Zijn arrestatie volgde in 2013, waarna de rechtszaak tegen beide heren werd gecombineerd.

Gedurende de rechtszaak werd er door de sprekers afwisselend in het Frans en Engels gesproken, aangezien dit de twee officiële voertalen van het ICC zijn. Dit werd vervolgens simultaan vertaald, zodat de toehoorders via een koptelefoon de zitting konden volgen in hun voorkeurstaal. De inhoud van de zitting van vandaag ging vooral over de getuigen in de zaak, en de vraag of zij voor de rechtbank dienden te getuigen of gebruik mochten maken van een anonieme getuigenis, om de veiligheid van zichzelf en hun familie te waarborgen. Echter hebben wij het antwoord hierop helaas niet meer kunnen meekrijgen, omdat de zitting werd geschorst en het voor ons weer tijd was terug te keren naar het Leidsche.   

Door Timo van Zagten
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00