Nabeschouwing Tweede Kamerverkiezingen

Goed voorbeeld doet volgen. Na de uitpuilende zaal bij de nabeschouwing van de Amerikaanse presidentsverkiezingen eerder dit jaar, werd in navolging van dat succes een nieuwe nabeschouwing gepland. Dit maal op de ochtend na onze ‘eigen’ Tweede Kamerverkiezingen.

Dat er bij de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen niet zo’n grote verrassing had plaatsgevonden als bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen was te merken aan de opkomst. Maar toch kon het sterrenpanel bestaande uit Tom Louwerse (hoogleraar in Leiden en maker van de Peilingwijzer), Joop van den Berg (emeritus hoogleraar Nederlandse politiek en parlementaire geschiedenis, oud Eerste Kamerlid en erelid van de SPIL) en Uri Rosenthal (oud minister van Buitenlandse Zaken en voormalig informateur) voor een publiek van zo’n dertig man zijn licht laten schijnen over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Daarbij ging het vooral over de desastreuze nederlaag die de PvdA de avond ervoor had geleden. Joop van den Berg legde uit dat het verval van de partij in zijn optiek al veel langer bezig was. De gouden combinatie van een electoraat dat bestond uit hoger opgeleiden én lager opgeleiden was weggevallen. Volgens Van den Berg vinden hoger opgeleiden hun heil steeds meer bij D66, terwijl de lager opgeleiden de SP opzoeken. In de nabeschouwing pleitte de oud voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de PvdA ervoor om minder communicatiemedewerkers in dienst te nemen, maar hen te vervangen voor een stevig wetenschappelijk bureau. Deze wetenschappers zouden zich moeten buigen over de toekomst van de partij.

Met Tom Louwerse ging het voornamelijk over de vergelijking tussen de slotpeilingen en de daadwerkelijke uitslag. Louwerse was in de campagne veelvuldig in het nieuws geweest, omdat de door hem ontwikkelde Peilingwijzer een beslissende rol leek te spelen in de campagne. Nu alle cameraploegen uit het FSW verdwenen waren, kon hij bij de nabeschouwing vertellen dat hij vond dat de peilingen de trends van de verkiezingen goed voorspeld hadden. Hoewel de VVD te laag werd ingeschat, was al in de peilingen duidelijk geworden dat de PvdA desastreus zou verliezen, GroenLinks erg zou gaan groeien en dat de VVD waarschijnlijk de grootste zou worden, gevolgd door de PVV, D66 en het CDA. Precies zoals ook bleek uit de uiteindelijke uitslag.

Met oud-informateur Uri Rosenthal (VVD) ging het vooral over het proces na de verkiezingen. Hij vertelde over zijn ervaringen als informateur en voorspelde dat het volgende kabinet waarschijnlijk zou gaan bestaan uit de VVD, het CDA en D66 aangevuld met een vierde partij. Hierop stelden Louwerse en Van den Berg dat zij vonden dat de politiek eens af moest van het idee dat een meerderheidskabinet een noodzaak was. Zij dachten dat een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 naar Scandinavisch model minstens zo effectief zou zijn.
Al met al werd de nabeschouwing van de Tweede Kamerverkiezingen een voorbeschouwing op de formatie, en keerden de dertig toehoorders goed geïnformeerd huiswaarts.

Door Jan Willem Wesselink
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00