Collegeboot

Donderdag 30 maart was het weer tijd voor de jaarlijkse collegeboot. Deze werd dit jaar gegeven door Ton Dietz van het Afrika-Studiecentrum, en onder het genot van een drankje en de brandende zon kon dat wel bekoren!

Ton Dietz is voorzitter van het Afrika-Studiecentrum, en werd op aanraden van het alom zeer gewaardeerde commissielid Ariane door de SPIL uitgenodigd. Ariane mocht eerder tijdens een Honours-seminar de interessante verhalen van meneer Dietz aanhoren, en deze middag waren ook andere SPIL-leden in de positie om een college te volgen van deze bijzondere man.

De omstandigheden voor de collegeboot waren ideaal. De eerste zonnebrillen werden tevoorschijn getoverd, en dat was geen overbodige luxe, want de temperatuur was op deze late dag in maart maar liefst 22 (!) graden. De Commissie Onderwijs had gezorgd voor biertjes en chips, en ook voor de non-alcoholische levensgenieters was er genoeg smaak.

Meneer Dietz vertelde een verhaal over twee Afrika’s: het Afrika van de economische vooruitgang en breed gedragen opportunisme, maar ook het Afrika als tikkende tijdbom die op ontploffen staat. Afrika is een continent met ontzettende mogelijkheden door de jonge, steeds hoger opgeleide, groeiende beroepsbevolking. Iedereen bezit over een mobiele telefoon, en ze lachen op dezelfde manier naar Trump als wij dat doen. Ze weten steeds beter wat er in de wereld speelt.

Toch is de groeiende bevolking ook een enorm probleem. Dietz toonde de verwachte bevolkingstoenames die reiken van 3,5 tot 5 miljard in 2100. De optimistische voorspelling van Floris van 1 biljoen wordt daarmee niet gehaald, maar je kan je voorstellen dat Afrika in de toekomst uit zijn voegen zal barsten. Egypte is het levende voorbeeld van hoe rellen kunnen uitslaan door tekorten aan voedsel die de enorme bevolking teisteren.

Ford Europa zal in de toekomst als gevolg van deze enorme bevolkingsgroei absoluut moeten worden gebarricadeerd, willen de lidstaten de migratiestroom onder controle houden.
Het verhaal van meneer Dietz maakte een duidelijke impact op de twintig SPIL’ers, die ondanks het versuffende effect van de brandende zon, met een aantal doelgerichte vragen kwamen. Terwijl deze vragen uitgebreid werden beantwoord door professor Dietz, konden de leden ondertussen genieten van de schitterende grachten en panden in Leiden.
De stuurman waarschuwde gelukkig iedere keer tijdig voor een aankomende brug. De uitspraak ‘Pas op voor je knotje’, behoedde ons van ontzettend veel hoofdpijn. Na twee uur op het water gevaren te hebben werd de sloep uiteindelijk weer aangelegd aan de Apothekersdijk. Het was een zeer relaxte, maar toch ook leerzame middag!

Door Jinne Samsom
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

 
  

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00