Bezoek commissie Debat HP/De Tijd

Afgelopen vrijdag rond het middaguur vertrok de commissie ‘Debat’ richting Amsterdam om daar een bezoek te brengen aan de redactie van het maandblad HP/De Tijd. Hoewel overstappen op de Amsterdamse metro een ware uitdaging bleek waren stipt om 13.00 uur ter plaatse.
We werden gastvrij ontvangen door hoofdredacteur Tom Kellerhuis, de eindredacteur en twee stagiaires.
Dit kleine groepje mensen bleek bijna de gehele redactie te vormen. Al snel leerden we dat HP/De Tijd het vooral moest hebben van de freelancers. Onder genot van thee en koekjes lieten we ons geduldig wat vertellen over de geschiedenis en inhoud van het tijdschrift. HP/De Tijd is in 1990 ontstaan uit het samengaan van het opinieblad Haagse Post en het katholieke weekblad De Tijd. Het blad is van liberale en ietwat rechtse signatuur en verschijnt nu tien maal per jaar. Daarnaast onderhoudt de redactie van HP/De Tijd een website, die dagelijks wordt bijgewerkt met nieuwsupdates en columns.
“Wie van jullie leest wel eens HP/De Tijd?” vroeg Kellerhuis toen. We keken elkaar beschaamd aan, maar uiteindelijk stak niemand zijn vinger op.
Verbaasd was Kellerhuis niet. Het blad is niet geschreven voor progressieve studenten, maar voor “hoogopgeleide, blanke mannen uit de Randstad” ofwel “de bewoners van de grachtengordels van iedere zichzelf respecterende stad.” Om deze lezersgroep te bereiken kent HP/De Tijd een typerende schrijfstijl: licht over zware onderwerpen, zwaar over lichte onderwerpen. Zo wordt nieuwe kennis overgedragen en genoeg verdieping geboden. De artikelen lezen als een trein; zo heeft de blanke, hoogopgeleide man nog tijd over voor zijn vrouw en kinderen.
Ook vertelden de twee stagiaires hoe ze bij HP/De Tijd zijn terechtgekomen en wat hun functie inhoudt. “En wie wil hier later stage lopen?” Wederom bleven alle handen omlaag. Groepsdruk? We hielden ons enthousiasme in elk geval goed verborgen...
Gelukkig compenseerden we als commissie door genoeg vragen te stellen, die graag werden beantwoord.
Tot slot kregen we commentaar op ons eigen blad: Debat. Over het algemeen werd het professioneel en kwalitatief heel goed bevonden. “In ieter dan het blad van de UvA,” aldus een van de stagiaires. Wel kregen we punten mee, waar we als commissie aan kunnen en zullen werken. Voorzien van de laatste editie van HP/De Tijd en met nuttige tips op zak verlieten we rond half 3 het pand. De meerderheid van de commissie trok het centrum van Amsterdam in om gezamenlijk nog een drankje te doen.
We kijken terug op een leerzame en vooral gezellige middag. Op naar de vierde editie van Debat!

Door Sarah Sramota 
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00