Verslag Amerikaanse Ambassade

Om 8:40 stond bijna iedereen klaar op Leiden Centraal, een deel van de groep sloot aan in Den Haag. Na ongeveer 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal kwamen we aan bij het gebouw van de Amerikaanse Ambassade. We kwamen binnen via de zijingang i.v.m. security. In groepjes van vier gingen we naar binnen, hier lieten we ons identiteitsbewijs zien en liepen we door een scanner. Onze tassen werden ook gescand en moesten we achterlaten bij de ingang. Ook moesten we onze telefoons uitschakelen en hier achterlaten. We werden door een Nederlandse vrouw van Public Affairs begeleid naar een zaaltje waar we een presentatie zouden gaan krijgen van een Amerikaanse diplomaat. Hier werden we opgewacht door een andere local van dezelfde afdeling.

Een paar minuten over tien kwam Tom Coleman, de Political and Economic Councelor, binnenlopen. Hij begon met vertellen over de belangen van de Amerikaanse Ambassade, dit waren met name economische en politieke belangen. zijn dus ook de twee belangrijkste afdelingen van de ambassade. Daarnaast zijn er nog Sections & Offices en Councelors voor o.a. regionale veiligheid, landbouw, juridische zaken, management, defensie, public affairs en informatievoorziening. Over elke afdeling en hun doelen kregen we een uitgebreide uitleg, met name over de afdeling Public Affairs. Zij vertelden veel over het Fullbright Center, een programma voor studenten die in de VS willen studeren. Dit programma wordt gefinancierd door de Nederlandse en Amerikaanse overheid, studiebeurzen en sponsorbijdragen. Dit is met name voor masterstudenten maar er zijn ook bachelorprogramma’s.

Ook kregen we te horen dat er een hoop locals werken bij de Amerikaanse Ambassades, ongeveer de helft. Zij zijn er om de Amerikaanse diplomaten te helpen, die werken er namelijk voor een aantal jaar en de locals zijn vaak veel langer in dienst. We kwamen er ook achter dat wij één van de laatste groepen waren die dit gebouw zouden bezoeken. Het gebouw dat in 1959 speciaal voor de Amerikaanse Ambassade gebouwd is, voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom hopen ze in begin 2018 te verhuizen naar het nieuwe gebouw in Wassenaar. Deze heeft onder andere een aparte parkeerplaats i.p.v. een parkeergarage onder het ambassadegebouw en er is water omheen. Dit afgelegen gebouw kan dus makkelijker beveiligd worden dan het huidige gebouw in de binnenstad van Den Haag. Ook is het een stuk moderner dan het huidige gebouw dat al meer dan vijftig jaar oud is.

Na alle inhoudelijke verhalen over de Ambassade kregen we een persoonlijk verhaal van Tom Coleman te horen over de emancipatie van de LHBT-gemeenschap binnen de Amerikaanse Ambassades. Vanaf de jaren negentig begon dit toe te nemen, bij de security check werd je niet meer afgewezen als je homoseksueel was, maar je moest het wel volledig omarmen en er open over zijn. Dit was een eerste stap, maar er was nog wel degelijk sprake van ongelijkheid. De partners van homoseksuele diplomaten kregen namelijk geen diplomatiek paspoort. Hier bracht Hillary Clinton in 2009 verandering in. Nu kregen partners van homoseksuelen dezelfde rechten als partners van heteroseksuelen, er werd bijvoorbeeld betaald voor hun vliegtickets, ze mochten taallessen volgen en ze kregen medische faciliteiten en evacuatie als dit nodig was. In 2015 werd het homohuwelijk in heel de VS legaal gesteld, hierdoor kwam er een golf van homohuwelijken van Amerikaanse diplomaten. Hun partners kregen namelijk alleen een diplomatiek paspoort wanneer ze gehuwd waren, net zoals de partners van heteroseksuelen.

Afsluitend is er nog een groepsfoto gemaakt en konden we vragen stellen.

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00