Op excursie bij een relaxed kamerlid

Op 12 november bezochten ongeveer 25 leden van de SPIL het regeringsgebouw in Den Haag voor de binnenhofexcursie. Om 10.30 uur verzamelden we op het station Leiden waarna we een klein uurtje later in de mooie congresruimte van D66 aandachtig zat te luisteren naar het verhaal van Paul van Meenen. 
Paul van Meenen is sinds 2012 namens D66 de onderwijswoordvoerder voor de Tweede Kamer. Hij begon met spreken over zijn tijd als docent en hoe hij door Alexander Pechtold, die toen zijn buurman was, over gehaald werd om Kamerlid te worden. Als onderwijswoordvoerder kijkt Van Meenen kritisch naar de huidige ontwikkelingen. Zo vindt hij het zorgbarend dat de steeds meer universiteiten verscholen, doordat studenten veel regels opgelegd krijgen.
 
Vervolgens werden er een interessante vragen gesteld aan Van Meenen: Zou hij minister van OCW willen worden? Hoe is het om een Kamerlid te zijn? En wat is zijn standpunt over zwarte piet? Opvallend was dat er lange tijd vragen over het sociaal leenstelsel werden ontweken, maar toen de vraag uiteindelijk werd gesteld had Van Meenen een heel duidelijk en met cijfers beargumenteerd antwoord waarom er op de studiefinanciering bezuinigd zou moeten worden. Er zal zo namelijk budget vrij te komen en dit zorgt ervoor dat het onderwijs op andere punten kan worden verbeterd.
 
Na het gesprek van bijna anderhalf uur was er een korte rondleiding door de Tweede Kamer. We zijn bijvoorbeeld in de kamer van Pechtold geweest waar we op zijn bureau het visitekaartje van de SPIL hebben neergelegd. Verder zijn we naar de prachtige handelingskamer geweest, waar alles van de afgelopen tweehonderd jaar in de Tweede Kamer over gesproken is in boeken is gearchiveerd. Veelbetekenend was een open stuk in de boekenkast, dit was de periode tijdens de Duitse bezetting.  Hierna zijn we naar de Oude Zaal geweest, de voormalige vergaderruimte van de Tweede Kamer en hebben we een paar andere delen van het gebouw gezien. Aan het eind was het mogelijk om naar de plenaire zaal te gaan waar je een vergadering kon bijwonen. Al met al was de excursie erg leuk en interessant, een geslaagde dag dus.
 
Door Mart Schalken
 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-12:30
Weekend Closed
 
 * Op vrijdag heeft het bestuur vanaf 12:30 vergadering
On Friday the room is closed due weekly boardmeetings at 12:30