Debat

Polariserende identiteitspolitiek raakt ons allemaal

De afgelopen dagen stonden in het teken van terreur en angst. Eerst met de aanslag in Nieuw-Zeeland, gevolgd door een aanslag op eigen bodem. Het maatschappelijke debat ging desalniettemin door, misschien zelfs scherper dan gebruikelijk. Wat betekent dit voor onze samenleving?

Lees meer

Hoe Diane Abbott compleet de plank misslaat in haar verwijzing naar Internationale Vrouwendag

Vorige week stond in het thema van Internationale Vrouwendag. Deze dag heeft als doel om meer bewustzijn te creëren rondom (vrouwen) gelijkheid en het omverwerpen van stereotypering. Naast de Brexit en wat achtergrondartikelen over feminisme en gelijkheid, was er nog een ander onderwerp dat de Britse politiek bezig hield. ISIS-bruid Shamima Begum had een verzoek ingediend om weer toegelaten te worden in het Verenigd Koninkrijk omwille van haar zoons gezondheid.

Lees meer

Staken voor de toekomst van het onderwijs

Stagnerende lonen in een snelgroeiende economie en een onhoudbare werklast verklaren slechts een deel van de ontevredenheid onder basis- en middelbare schooldocenten. Met een steeds kleiner wordende groep jongeren die ervoor kiest docent te worden, wordt het probleem alleen maar groter - de consequentie: personeelstekorten, grotere klassen en overspannen docenten. De roep om verandering werd niet gehoord en na jarenlang van op niets uitgelopen onderhandelingen met de overheid zijn docenten en professoren er nu over uit dat een staking de oplossing is.

Lees meer

Figuur van de maand: Alexandria Ocasio- Cortez

Van werken in een tacotent tot uitgroeien naar één van de invloedrijkste Democraten van Amerika. Dit lukte Alexandria Ocasio- Cortez (AOC). Ze staat bekend om haar radicale standpunten; zo wil Ocasio- Cortez een inkomsten belastingschijf van 70 procent invoeren voor Amerikanen die meer dan 10 miljoen dollar verdienen. Bovendien lanceerde ze de Green New Deal waarmee ze Amerika binnen 10 jaar klimaatneutraal, rechtvaardiger en gelijker wil maken. Ocasio- Cortez is een van de 435 afgevaardigden, maar toch blinkt ze uit met drie miljoen volgers op social media, haar jonge leeftijd en zelfverzekerde uitstraling. Tijdens een hoorzitting over geld in de Amerikaanse politiek schetste ze binnen vijf minuten de corruptie die in de politiek plaatsvindt. Het filmpje werd binnen enkele dagen meer dan 38 miljoen keer bekeken. Wie is deze Democraat in Washington en wat moet je over haar weten?

Lees meer

Cubanen stemmen over grondwet

Een grassroots campagne georganiseerd door de Cubaanse overheid heeft een nieuwe grondwet opgeleverd. Op zondag stemden burgers in met de nieuwe grondwet die grote hervormingen beloofd voor een van de drie laatste communistische landen ter wereld. Cuba leek aanvankelijk klaar om zijn communistische ideologie achter zich te laten, maar nadat veel Cubanen dat helemaal niet zagen zitten, werd de keuze gemaakt het officiële doel van 'onherroepelijk socialisme' opnieuw te omarmen.

Lees meer

Figuur van de maand: Theresa May

De Britse premier Theresa May speelt een grote rol op het wereldtoneel. Met de Brexitonderhandelingen die continu bezig zijn, staat May altijd in de spotlights. May wordt nog net niet de Iron Lady genoemd, maar toch wordt ze gekarakteriseerd als een ijzersterk persoon met een eigen wil. Bovendien omschrijft ze zichzelf als een feminist. Wie is Theresa May precies en wat moet je over de tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk weten?

Lees meer

Youth for Climate, spijbelen of juist niet?

Op 7 februari werd er massaal gestaakt door middelbare scholieren in Nederland. Gestaakt? Nouja, gespijbeld dan. Want wettelijk gezien mogen scholieren niet staken. Maar wat krijgt duizenden en duizenden scholieren zover dat ze problemen met de leerplichtambtenaar opzoeken? Ik ben (met moeite) naar Den Haag gegaan om ze dat zelf te vragen.

Lees meer

2018: Het jaar in overzicht

 

Het jaar 2018 versterkt het idee van de steeds veranderende en kortstondige aard van de politiek. Wat in het bijzonder verontrustend is over deze laatste jaren is een sterke herleving van de populistische krachten en een herconfiguratie van de gevestigde liberale orde van de laatste 70 jaar. Van de complexe interacties tussen verschillende landen (de Brexit-onderhandelingen of de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten) tot het verdiepende conflict in Jemen, dit jaar presenteerde zich als een opnieuw uitdagend jaar, zowel nationaal als internationaal.

Lees meer

 

Colofon

Hoofdredacteur

Anouk van Vliet

Eindredactie

Michael Kunst, Dominic Mostert, Nicola Otten, Jinne Samsom

Internetredactie

Leonie Andriessen, Romy Bruijnzeel, Sanne van Helmondt, Michael Kunst

Redactie

Jurre Albrecht, Aline de la Croix, Laura Einarson, Yasmin de Fraiture, Jan Frensen, Floris Giltaij, Lars Janssen, Sem Loggen, Einar Skoglund, Sarah Sramota, Akansha Patil, Esmee de Winter

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-12:30
Weekend Closed
 
 * Op vrijdag heeft het bestuur vanaf 12:30 vergadering
On Friday the room is closed due weekly boardmeetings at 12:30