Wie betaalt het kostenplaatje van de energietransitie?

Er zijn tal van kabinetsplannen om Nederland te verduurzamen. Afgelopen week heeft klimaatminister Eric Wiebes besloten de gaskraan in Groningen langzaamaan volledig dicht te draaien voor 2030, de cv-ketel lijkt een uitstervend fenomeen te worden en een fiscaal voordeel voor bedrijven met duurzaamheidsplannen is een feit. Het ‘groenste kabinet’ ooit heeft ingezet op een duurzaamheidsagenda, maar ook burgers zijn actiever betrokken bij een groene omgeving. Steeds vaker investeren kopers in een dak met zonnepanelen.

Door Romy Bruijnzeel, 6 april 2018

Toch is er nog veel werk aan de winkel als het gaat om de verduurzaming van Nederland. Het sluiten van de gaskraan in Groningen is een stap in de goede richting en een opluchting voor de Groningers. Minister Wiebes heeft aangekondigd de gaskraan uiterlijk 2030 helemaal dicht te willen draaien. Het zal een opgave worden voor het kabinet om Nederland volledig onafhankelijk te maken van Groningse gas voor 2030.

Daarbij is het jaar 2030 niet alleen het uitgangspunt voor het sluiten van de gaskraan, maar ook voor het sluiten van alle kolencentrales. Dat betekent dat alle Nederlandse huishoudens in 2030 op alternatieve energie moeten functioneren. Dat wordt een gigantisch kostenplaatje worden voor Nederland. Niet alleen mist de overheid de inkomsten van de gaswinning, maar zal ze ook flink moeten investeren in een alternatieve vorm van energie opwekken.

De kosten van een duurzame woning
Hoewel burgers steeds vaker investeren in een duurzame woning, is dat echter niet voor iedereen weggelegd. Voor een dak vol zonnepanelen (ongeveer tien stuks) ben je al snel 4500 euro kwijt. Niet een bedrag wat de gemiddelde Nederlander zo uit zijn zak kan toveren. Je cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp? Dan mag je een rekening van 11.000 euro verwachten. Voor het kopen van een elektrische auto mag je ook diep in de buidel tasten en dan zijn de kosten voor een aansluitpunt voor een elektrische auto nog niet meegerekend. Kortom, om duurzaam te leven moet je als burger wel heel wat overhebben voor het klimaat.

 Romy energieneutraal infographic

De overheid heeft dan wel subsidies voor vergroening, maar vooralsnog profiteert alleen de bovenste laag van de bevolking van deze belastingvoordelen. De belegger die in groene plannen investeert, heeft een belastingvoordeel en verdient aan de zonnepanelen op het dak. Voor een huurder is het echter onbetaalbaar om te investeren in een duurzame woning. Bovendien is investeren in een huurhuis niet rationeel, aangezien de grond geen eigendom is van de huurder.

Zolang de overheid niet bijdraagt aan het kostenplaatje van energieneutraal wonen, zal het lastig worden om de kolencentrales en het Groningse gas los te laten. Er valt nog een hoop te winnen voor de subsidies voor energieneutraal wonen. Als het kabinet zich aan de beloftes wil houden, dan moet er snel een alternatieve oplossing komen. Of zal het probleem worden doorgeschoven naar het volgende kabinet? Kabinet Rutte III regeert immers maar tot 2021 als het meezit.


Van het gas af? Minister Wiebes rekent uit hoe – 29 maart 2018- Nieuwsuur

Ambitieuze klimaatplannen Rutte III kunnen niet rekenen op veel enthousiasme – 3 november 2017- nos.nl

Op naar een schoon 2030, maar hoe? – 2 december 2017- nrc.nl

Leuk, die verduurzaming, totdat de rekening komt – 31 maart 2018- De Volkskrant

Foto: PicSunday

 

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 10:00-17:00
Friday 10:00-12:30
Weekend Closed
 
 * Op vrijdag heeft het bestuur vanaf 12:30 vergadering
On Friday the room is closed due weekly boardmeetings at 12:30