Leert Nederland de kunst van het staken?

Nieuwe statistieken van het CBS tonen aan dat 2017 een succesvol stakingsjaar was. Steeds vaker hebben we te maken met grootschalige stakingen in het streekvervoer en de onderwijssector. Is Nederland een stakingsland geworden?
 

Op de Dag van de Arbeid werd traditiegetrouw gestaakt in Nederland. Daarom kwam het Centraal Bureaus voor de Statistiek (CBS) met nieuwe cijfers over stakingen in het afgelopen jaar. Het aantal stakingen dat plaatsvond in 2017 is niet zo hoog geweest sinds 1989. Begint Nederland dan eindelijk de kunst van het staken onder de knie te krijgen?

Door Romy Bruijnzeel, 11 mei 2018

In 2017 werd het werk tot wel 32 keer toe stilgelegd vanwege stakingen. Door deze stakingen gingen 306.000 arbeidsdagen verloren, in vergelijking met 2016 zijn dat er een stuk meer, toen gingen er maar 19.000 arbeidsdagen verloren. Werknemers uit grote sectoren zoals het onderwijs en het streekvervoer leggen massaal het werk neer.  Vakbond FNV meldt dat Nederlandse werknemers hun situatie niet langer pikken en weer durven te staken.

Uitschieter
Volgens EenVandaag is de toename van het aantal stakingen geen trend, maar eerder toeval. Zo bevestigt ook hoogleraar Sociaal Recht Barend Barentsen. De stijging komt doordat in 2017 de onderwijssector staakte die normaal niet staakt. Hierdoor vallen de statistieken veel hoger uit dan de jaren daarvoor, maar dit betekent nog niet dat Nederland het nieuwe Frankrijk is geworden. Als we statistieken van voorgaande jaren bekijken, zien we dat er eens in de zoveel jaar een uitschieter is waarin werknemers meer staken.

Frankrijk
Ondanks de piek in het stakingsjaar van 2017, is Nederland nog altijd het braafste jongetje van de klas als we de cijfers vergelijken met andere Europese landen. Frankrijk spant nog altijd de kroon met het hoogste gemiddelde aantal stakingsdagen per persoon. Ter vergelijking, in 2015 gingen er in Frankrijk 175 arbeidsdagen verloren per 1.000 werknemers, terwijl dit gemiddelde in Nederland op negen arbeidsdagen lag. Ook onze zuiderburen kunnen er wat van, daar gingen per 1.000 werknemers gemiddeld 66 dagen verloren. Dit blijkt uit statistieken van CBS en EUROSTAT.

Op Europees niveau mag Nederland dan een ingetogen stakingscultuur hebben, maar ook in 2018 blijven de grootschalige stakingen aanhouden, zoals de recente stakingen in het streekvervoer. Misschien is de Nederlandse werknemer toch wat mondiger geworden. Wellicht komt dit doordat Nederland in 2017 van de financiële crisis af was en werknemers minder te verliezen hadden. Toch valt het niet uit te sluiten dat er een ontwikkeling in gang is gezet bij staken in Nederland.  Hoogleraar Barentsen zegt dat de compromisbereidheid lijkt af te nemen onder werknemers. Om Nederland na een jaar met veel stakingen ineens als stakingsland te bestempelen is wat voorbarig, maar het tijdperk van de zwijgzame burger lijkt ook een einde te zijn gekomen. 


Frankrijk Europees kampioen staken- 1 mei 2015- volkskrant.nl

FNV: ook volgende week acties in het streekvervoer – 30 april 2018 – nos.nl

Nederland verdient staakles – 7 september 2017- hpdetijd.nl

Er werd afgelopen jaar flink meer gestaakt in Nederland- 1 mei 2018- ad.nl

We staken steeds meer, maar zijn we een stakingsland? – 1 mei 2018- eenvandaag.nl

Foto: CBS

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

dinsdag 23 april, 21:00 -
Borrel The Hague
woensdag 24 april
Open Air Lecture
donderdag 25 april, 20:00 -
Pubquiz
zaterdag 27 april, 14:00 - 17:00
Kingsday- I'm on a Boat
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00