Waarom het in Italië wél is gelukt

Een rechts-populistische golf werd voorspelt in Europa. Die bleef echter uit. Oostenrijk maakte de eerste echte ruk naar rechts. Nota bene een van de oprichters van de Europese Unie, destijds de EGKS, krijgt de eerste echte rechts-populistische regering: Italië.    

Niet eerder trad er zo’n eurosceptische regering aan als in Italië. Vorige week werd de nieuwe regering onder leiding van premier Giuseppe Conte beëdigd. De rechts-populistische partijen Lega Norte en de Vijfsterrenbeweging zijn na een moeizame formatie tot een akkoord gekomen. De anti-establishmentpartijen willen de Italiaanse politiek van top tot teen transformeren.

Door Romy Bruijnzeel, 7 juni 2018

Waar in andere West-Europese landen succes van de rechtspopulisten achterbleef, zijn zij in Italië succesvol gebleken. Het eerste volledige populistische kabinet in West- Europa is een feit. Hoe komt het dat Italianen massaal op deze rechts-populistische partijen hebben gestemd?

Een opvallend kenmerk van de achterban van de Vijfsterrenbeweging is dat deze een grote aanhang heeft onder jongeren. Maar liefst 44 procent van de 18- tot 30- jarigen stemden voor de Vijfsterrenbeweging. Dit is opmerkelijk omdat oudere generaties vaker eurosceptisch en anti-immigratie zijn. De onvrede van deze generatie komt met name voort uit de hoge werkloosheidscijfers onder jongeren. Veel jongeren vrezen dat zij in de toekomst amper een baan kunnen vinden. Er worden nauwelijks vaste contracten aangeboden aan jongeren of ze werken zwart zonder arbeidsvoorwaarden.

Romy Italie uitkomst parlementDe zetelverdeling van het Italiaanse parlement © Pinterest

Daarnaast is Italië een gerontocratie: de economische en politieke macht ligt met name bij de oudere generaties, dertigers en twintigers staan langs de zijlijn. Voormalig premier Silvio Berlusconi is een schoolvoorbeeld voor het succes van de oudere generatie in Italië. De oud-premier heeft driemaal aan het roer gezeten van Italië, is mede-eigenaar van voetbalclub AC Milan, heeft zijn eigen media imperium en is met een geschat vermogen van bijna zes miljard een van de rijksten in Italië. De hoogbejaarde Berlusconi voerde nog actief campagne voor zijn partij Forza Italia afgelopen verkiezingen. In het bedrijfsleven en in de politiek zijn de oudere generaties oververtegenwoordigd, terwijl de jongere generatie beschikt over de capaciteiten om zich aan te passen aan een snel veranderende wereld.

De oude partijen worden verbonden aan deze gerontocratie. De anti-establishmentpartijen Lega Norte en de Vijfsterrenbeweging spreken de jongeren daardoor meer aan. Daarnaast wil de kersverse regering meer gaan investeren in werkgelegenheid.

Romy Italie Matteo SalviniMatteo Salvini, partijleider van de Lega Nord © Senato della Repubblica

De werkloosheid is een belangrijk speerpunt geweest voor de verkiezingen, maar verschillende opiniepeilers kwamen tot de conclusie dat met stipt op nummer twee het immigratievraagstuk stond. Een op de drie Italianen vond het immigratiebeleid een doorslaggevend thema deze verkiezingen. Sinds Italië in 2013 eindbestemming is geworden voor bootmigranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, heeft het land honderdduizenden vluchtelingen opgenomen.

Menig Italiaan verwijt de linkse politiek van oud-premier Matteo Renzi de toestroom van vluchtelingen en het falen van de integratie van deze vluchtelingen. Dat komt ook duidelijk naar voren in de verkiezingsnederlaag van de Democratische Partij waarna Renzi door de partijleiding gedwongen werd zijn functie bij de partij neer te leggen.

Europa bekijkt de situatie in Italië met argusogen aan. Kort na het aantreden van de nieuwe regering verscheen de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, in Sicilië waar hij bekendmaakte dat het voorbij moest zijn met opvangkampen voor vluchtelingen. Salvini opperde dat  de EU meer actie moet ondernemen bij het opvangen van vluchtelingen. Zo niet, dan zal Italië zelf met een oplossing komen. Ook heeft de nieuwe regering bekendgemaakt nog meer geld uit te gaan willen geven, meer dan de drieprocentsnorm die de EU haar leden oplegt. De verhouding tussen de nieuwe rechts-populistische regering en de EU zullen voorlopig nog op gespannen voet blijven staan.


 Italië: geen land voor jongeren – 1 maart 2018 – Trouw.nl

Immigratie bepaalt zondag de uitslag van de Italiaanse verkiezingen- 26 februari 2018- Trouw.nl

Oud-premier Renzi van Italië vertrekt als partijleider na afstraffing – 5 maart 2018 – NOS.nl

In Italië regeert de eurosceptische Vijfsterrenbeweging- dit is waarom ‘mamalennials’ daar massaal op stemden – 1 juni 2018 – businessinsider.nl

Bij je ouders wonen of wegwezen – 2 juni 2018- nrc.nl

Foto: Flickr

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

maandag 24 juni, 19:00 -
General Assembly
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00