Europa oogst felle kritiek van Trump; Rusland op rozen

Na een bewogen week waarin de Amerikaanse president Donald Trump door Europa reisde, stond hem bij terugkomst in de VS veel kritiek te wachten. Zijn ontmoeting met Vladimir Poetin was 'tegen Amerikaanse belangen in' en 'een breuk met een Republikeinse traditie'.

De wereld is klein, dat bleek afgelopen week weer eens. Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Europa zorgde voor lichte paniekaanvallen bij enkele Europese leiders. Trump vergeleek Europese handelspolitiek met China, gaf de NAVO-leden ervan langs en eindigde met bemoedigende woorden aan het adres van Vladimir Poetin.

Door Michael Kunst, 20 juli 2018

De NAVO-top in Brussel was voor Trump het moment om de Europese bondgenoten aan te spreken op hun betalingsverplichtingen. Ieder NAVO-lid wordt geacht minimaal twee procent van zijn BBP aan contributie te betalen. Dat Trump hier een punt heeft, wisten we al een tijdje. Slechts enkele lidstaten halen de 2-procentnorm. Overigens gaf Trump in Brussel aan het budget te willen zien stijgen naar vier procent van het BBP. Dit haalt de VS zelf ook nog niet.

Wie het pas echt moest ontgelden, was Bondskanselier Angela Merkel. In de bewoordingen van Trump is Duitsland ‘een gevangene van Rusland’, verwijzende naar de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas. In de latere persconferentie zorgde Trump voor verbazing op de gezichten van journalisten en ook bij Merkel: “We hebben een hele goede relatie met de kanselier en een fantastische relatie met Duitsland”. Een NAVO-diplomaat verklaarde aan persbureau Reuters dat de sfeer tijdens Trumps bezoek grimmig was, maar dat men al blij was dat hij geen beleidsveranderingen eiste.

NAVO budget© Business Insider

EU aanklagen
Na Angela Merkel, kon de Britse premier Theresa May zich opmaken voor een Amerikaanse reprimande. May had het al zwaar met het recente verlies van haar twee belangrijkste ministers: Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stapten op vanwege hun onvrede over de huidige Brexit-onderhandelingen. In een interview met een Britse krant stelde Trump dat een van deze ex-ministers een prima minister-president zou zijn. Slechts uren later zou Trump met May aan een chic diner deelnemen…

In een ander interview, waar audiofragmenten van zijn, komt Trump ook nog met onderhandelingsadvies voor de Britten: klaag de Europese Unie aan. De Amerikaanse president heeft veel kritiek op de huidige status van de onderhandelingen. Net als bij zijn Duitse collega, sloot Trump af met complimenten voor May tijdens de persconferentie: “May is een groot leider die moet doen wat zij nodig acht.”

Rusland
Het einde van Trumps Europese rondreis was in Helsinki, waar hij een ontmoeting had met de Russische president Vladimir Poetin. Waar Trump eerder die week vooral veel kritiek gaf, en men dat in Helsinki ook hoopte te zien, kon Poetin rekenen op een gemakkelijke ontmoeting. Hoewel de Amerikaanse inlichtingendiensten de Russen nog altijd verdenken van inmenging in verkiezingen, liet Trump het afweten om Poetin hierover te bekritiseren. Sterker nog, volgens Trump zijn zijn eigen inlichtingendiensten de rede van de slechte relatie met de Russen.

US RU top© Kremlin

Na de persconferentie stond Trump een flinke lading kritiek te wachten, zowel van politieke tegenstanders als van zijn eigen Republikeinse partij. Zo kwam Daniel Coats, directeur van de nationale veiligheidsdiensten, direct met een statement. Volgens hem zijn de inlichtingendiensten altijd duidelijk geweest in het bekritiseren van Russische inmenging tijdens de verkiezingen van 2016. Coats zegt dat Rusland nog altijd pogingen onderneemt om democratieën te ondermijnen.

Voor Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, staat evenmin vast dat Rusland zich gemengd heeft in de laatste presidentsverkiezing. Hij vond het optreden van Trump tegenstrijdig met Amerikaanse belangen en bovendien brak hij met de Republikeinse traditie van weerstand tegen de Russen. Volgens Ryan moet Trump beseffen dat de Russen, met Vladimir Poetin voorop, nu eenmaal geen bondgenoten zijn.


Poetin is de grote winnaar van de Europese tour van Trump – 17 juli 2018 – NPO Radio 1

De NAVO-eis van twee procent: “Veiligheid gaat verder dan defensie-uitgaven – 16 juli 2018 – Universiteit Utrecht

‘Very much counter to the plan’: Trump defies advisers in embrace of Putin – July 16, 2018 – The Washington Post

After pummeling allies, Trump ends wild Europe trip with Putin embrace – July 16, 2018 - Reuters

Foto: Kremlin.ru

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

maandag 24 juni, 19:00 -
General Assembly
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00