Hoe tatoeages de wereld een stukje mooier kunnen maken

Tatoeages zorgen voor gemengde gevoelens in de maatschappij. Maar wat nou als de boodschap achter iemands tatoeage zo groots is dat het de tatoeage zelf overstijgt?

Vaak willen mensen die een tatoeage laten zetten dat deze een betekenis heeft, een verhaal wat ze erbij kunnen vertellen. Dit kan een mooie herinnering zijn, iets autobiografisch, of een statement dat ze willen maken en aan de wereld willen laten zien. Op die laatste motivatie speelt de volgende organisatie erg goed in: Human Rights Tattoo.

Door Leonie Andriessen, 2 augustus 2018

Human Rights Tattoo is een organisatie die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens letter voor letter tatoeëert op mensen over de hele wereld. In de Verklaring van de Rechten van de Mens, die bestaat uit dertig artikelen, staan 6773 letters. Human Rights Tattoo is op dit moment iets over de helft van het aantal letters. Het is een kunstproject dat is opgezet door Sander van Bussel naar aanleiding van een Keniaanse kunstenaar en mensenrechtenactivist Steven Nyagah.

 

 

De motivatie achter deze organisatie komt voort uit het idee dat je pas iets kunt verdedigen wanneer je het echt goed kent. En helaas worden de dertig artikelen van de Verklaring van de Rechten van de Mens niet door iedereen gekend. Het doel van de organisatie is dus om meer aandacht te vragen voor mensenrechten zodat deze beter verdedigd kunnen worden, zeker in landen waar deze rechten veelvuldig geschonden worden. Er wordt dus ook geprobeerd om in zoveel mogelijk landen te tatoeëren.

De organisatie is vaak te vinden op festivals en georganiseerde evenementen met tattoo-artiesten waarmee ze samenwerken. Bezoekers van deze evenementen kunnen zich dan aanmelden en ter plekke een letter laten zetten. Soms wordt er gebruik gemaakt van een nominatie systeem waarbij mensen elkaar (of zichzelf) kunnen nomineren en vervolgens een motivatiebrief schrijven over waarom zij zich inzetten voor de rechten van de mens. Dit was laatst het geval bij een evenement in samenwerking met hulporganisatie Simavi naar aanleiding van de aidsconferentie die vorige week in Amsterdam plaatsvond. De mensen die op dit evenement een letter kregen hadden het best hun passie voor mensenrechten gemotiveerd.

 

 

Hoewel we nu in 2018 leven, en bijna niks meer gek is of zou moeten zijn, vinden sommige mensen tatoeages nog een controversieel onderwerp. De één houdt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk. Voor sommige mensen brengt het hebben van tatoeages negatieve connotaties met zich mee. Best ironisch dus dat er juist op deze manier een prachtig doel wordt nagestreefd wat letterlijk betrekking heeft tot ieder mens.

En juist omdat er zo veel meer achter de kleine tatoeage schuil gaat, doet het hele fenomeen rondom het hebben van een tatoeage voor velen die deze krijgen er niet zoveel toe. Voor veel van de mensen die ik getatoeëerd heb zien worden op het evenement in Amsterdam was het hun eerste, en ook echt hun enige tatoeage. Een slogan van Human Rights Tattoo is dan ook “geef één vierkante centimeter van je huid aan de mensenrechten” wat dus laat zien dat het niet om de versiersels gaat maar om de enorme boodschap erachter. En die boodschap is juist wat de wereld een stukje mooier maakt.


 www.humanrightstattoo.org

Foto: Human Rights Tattoo

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

maandag 24 juni, 19:00 -
General Assembly
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
dinsdag 25 juni - Meerdere dagen
Long Trip
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00