Podcasts die jij als politicologiestudent echt wil horen

Wil je graag meer betrokken zijn bij het laatste nieuws? Politiek gerelateerde podcasts zijn dan echt wat voor jou! Er zijn verschillende interessante politiek gerelateerde podcasts. De meesten zijn te vinden op Spotify of Apple Podcasts. Klik op de link hier beneden om uit te vinden welke podcast het best past bij jou zodat je deze vanaf nu aan je ochtendroutine kan toevoegen.

Podcast zijn tegenwoordig aanzienlijk verbeterd en bestaan niet alleen uit een guy-next-door die liever grappig wil overkomen dan daadwerkelijk informatief te zijn. Het luisteren naar politiek relevante onderwerpen vanuit een alternatief perspectief is een verfrissende manier om jezelf op de hoogte te houden van het laatste nieuws, in het bijzonder politieke nieuws.

Door: Lisa Walen, 18 oktober 2018

We hebben voor jou de vijf beste politieke podcasts uitgezocht. Alle podcasts die we hieronder noemen hebben hun eigen unieke kwaliteiten. Dit varieert tussen diepgaande analytische inzichten of focust zich op vrouwen aan de top.

The Guardian

De meeste podcasts zijn gericht op de VS. Onze Britse buren aan de overkant zijn op dit moment echter minstens zo interessant met hun eigen politieke situatie. The Guardian biedt een Brexit-podcast aan die je op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen en probeert duidelijkheid te creëren rondom de gecompliceerde Brexit-situatie. Ondanks het feit dat de Brexit-podcast en de Weekly Overview elkaar een beetje overlappen, is het zeker de moeite waard.

Up First

In tegenstelling tot de andere podcasts is Up First meer gericht op kort en samengevat nieuws dan achtergrondverhalen rondom recente ontwikkelingen. Elke ochtend wordt het nieuws gebracht en ook echt besproken door Up First, in plaats van alleen gepresenteerd. Up First biedt meer diepgang dan de ochtendradio en is zeker iets wat je wil luisteren in de trein.

Can he do that

Trumps acties zullen ongetwijfeld de vraag bij jou hebben opgeroepen: “Maar kan hij dat wel maken?” De titel van deze podcasts klinkt in eerste instantie vooral grappig, maar laat je hier vooral niet door misleiden. Deze podcast doet kwalitatief gezien zeker niet onder voor de anderen op deze lijst en richt zich op het beantwoorden van actuele ontwikkelingen rondom Trumps presidentschap. Can he do that laat zowel de binnen- als buitengrenzen van de presidentiële macht zien.

Women Rule

The Guardian noemt dat podcasts vaak pale, male en stale zijn. Mannen domineren  de politieke journalistiek. Women Rule wil dit beeld graag bijstellen door vrouwen met sterk leiderschap en een uitgesproken mening ook een podium te geven. Ben je geïnteresseerd in achtergrondverhalen over niet-Westerse vrouwen, discussies rondom zwangerschapsverlof en wat de Wereldbank en vrouwen met elkaar te maken hebben? Luister dan vooral even naar deze podcast.

The Daily

Deze podcast duikt dieper in de achtergronden van het laatste nieuws. Nieuws analyses worden afgewisseld met algemene achtergrondverhalen over langdurige problematiek zoals de Rohingya’s in Myanmar en het misbruik in de Rooms Katholieke Kerk. Een nadeel van The Daily is de nauwelijks verborgen politieke oriëntatie. Deze podcast is initiatief van The New York Times, een krant die al jarenlang bekend staat om zijn support aan de Democraten. Dit wordt soms gereflecteerd in de keuze voor bepaalde onderwerpen en hoe deze onderwerpen gepresenteerd worden; vaak te eenzijdig of te bevooroordeeld over de Republikeinen.

De Dag

Een extraatje voor de Nederlandse politicologie studenten: ook de NOS heeft een interessante podcast, geleid door Jurgen van den Berg, een vertrouwd geluid binnen de Nederlandse journalistiek. De Dag is erg laagdrempelig en is vooral gericht op binnenlands nieuws.


10 of the Best Political Podcasts – 13 oktober 2018 – www.theguardian.com

Photo: Flickr Images

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

dinsdag 23 april, 21:00 -
Borrel The Hague
woensdag 24 april
Open Air Lecture
donderdag 25 april, 20:00 -
Pubquiz
zaterdag 27 april, 14:00 - 17:00
Kingsday- I'm on a Boat
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00