Deze DNA-techniek is eerder een vloek dan een zegen

Erfelijke ziektes voorkomen door te knippen en plakken in DNA. Een zeer bijzondere techniek die nu ook werkelijkheid is. De reacties zijn echter wisselend: van 'revolutionair' tot 'controversieel' en 'ongekend vernietigend'... 

Onderzoek naar genetische manipulatie heeft de laatste jaren grote stappen gezet. Met de zogenaamde CRISPR-Cas techniek is het mogelijk om aanpassingen te doen in het DNA waardoor erfelijke ziektes als kanker in de toekomst voorkomen worden. Toch kleven er een hoop nadelen aan deze techniek die desastreuze gevolgen kan hebben.

Door Romy Bruijnzeel, 10 februari 2018

Een techniek die uitgegroeid is tot een van de meest veelbelovende ontwikkelingen in de studie naar genetica is de CRISPR-Cas methode. Een methode waarmee DNA nauwkeurig gemodificeerd kan worden. Het proces gaat als volgt: wanneer een bacterie besmet wordt met een virus kan het relatief makkelijk een stukje van het agressieve virus inbouwen in het eigen DNA. Als het virus vervolgens nog een keer opduikt kan een speciale Cas9-enzym het virus uit het DNA kapot knippen. Via deze weg kan men makkelijk DNA ‘knippen en plakken’.

Revolutionair
Twee wetenschappers, Jennifer Doudna en Emanuelle Charpentier, ontdekten dat ze dit afweersysteem konden toepassen op andere organismen. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om in DNA van bacteriën te knippen, maar ook in DNA van dieren, mensen en planten.  De aanpassingen in het DNA kunnen erfelijk worden doorgegeven. Dat zou betekenen dat genen voor bijvoorbeeld een erfelijke vorm van kanker geknipt kunnen worden, waardoor het risico op kanker bij de nakomeling aanzienlijk afneemt. Een ander voorbeeld is dat gewassen middels genetische modificatie beter resistent is tegen virussen waardoor er geen milieuonvriendelijk bestrijdingsmiddel aan te pas hoeft te komen.

CRISPR Romy fotoJennifer Doudna en Emmanuelle Charpentier © Innovative Genomics Institute

Vernietigingswapen
Met de CRISPR-methode is het mogelijk om ziektes als kanker in de toekomst te voorkomen. Geweldig nieuws zou je zeggen, maar er zijn ook nadelen. Doordat deze methode makkelijk te gebruiken is, bestaat er een kans dat het in verkeerde handen valt en dat kan ernstige scenario’s opleveren. Een van die scenario’s is dat normale muggen zo worden gemodificeerd dat deze geschikt worden voor de malariaparasiet. Daarbij komt nog dat het DNA van een muggenpopulatie in één generatie kan veranderen. De malariamug is dan een handig biologisch wapen om een groep mensen aan te vallen. Het verspreiden van ziektes wordt op deze manier een fluitje van een cent. Het meest verafschuwende aan de CRISPR-methode als biowapen is dat het zo gemodificeerd kan worden dat alleen mensen met een specifiek genetisch kenmerk geraakt worden.

Controversiële methode
Wetenschappers spreken hun zorgen uit over deze controversiële techniek. Als de CRISPR-methode in verkeerde handen valt kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Het knippen van het DNA kan een einde brengen aan verschillende tragische ziektes, maar we moeten niet vergeten dat de methode niet altijd met de beste bedoelingen gebruikt wordt.  Zo vindt ook John Sotos, directeur van Intel Health & Life Sciences. Hij waarschuwde dat de CRISPR-methode “ongekende mogelijkheden biedt voor het maken van biologische wapens van een ongekende vernietigende aard.”

Genetisch modificeren als hobby
Met de CRISPR-Cas techniek kan iedereen zelf gemakkelijk aan DNA sleutelen. De tools die nodig zijn om in DNA te ’knippen’ zijn makkelijk verkrijgbaar. Althans, in de Verenigde Staten is dat het geval. Een Amerikaanse ondernemer verkoopt een doe-het-zelf-box waarmee je gemakkelijk met de CRISPR-Cas methode aan de gang kan in je eigen garage. Niet echt een geruststellende ontwikkeling als we kijken naar wat de CRISPR-methode kan veroorzaken.


Wat is CRISPR-Cas en waarom is het revolutionair- 15 maart 2016- dekennisvannu.nl

Knutselen we met nieuwe DNA-techniek straks mensen in elkaar? - 7 februari 2018- eenvandaag.nl

Studenten maken dé sensor die ons tegen nieuw biologisch wapen beschermt- 7 februari 2018- eenvandaag.nl

Foto: Wikimedia

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

dinsdag 23 april, 21:00 -
Borrel The Hague
woensdag 24 april
Open Air Lecture
donderdag 25 april, 20:00 -
Pubquiz
zaterdag 27 april, 14:00 - 17:00
Kingsday- I'm on a Boat
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00