De zaak-Everink, glashelder of niet?

Koen Everink werd in maart 2016 dood gevonden in zijn woning in Bilthoven. De zakenman lijkt het slachtoffer te zijn van een zakelijk geschil. De rechtszaak die volgde, is er een met ontkenningen, bijzondere theorieën en een geweigerd DNA-onderzoek. 

De zaak- Everink lijkt na vele rechtsprocedures aan een eind gekomen: de verdachte Mark de J. is veroordeeld voor de moord op Koen Everink met een gevangenisstraf van achttien jaar. Het OM droeg veel bruikbaar bewijsmateriaal aan. Een heldere zaak zou je denken. Of toch niet?

Door Romy Bruijnzeel, 26 januari 2018

Artikel Romy

Everink werd in maart 2016 dood gevonden in zijn eigen huis. Al snel wordt De J. opgepakt als hoofdverdachte van de moord. Het OM kwam met harde bewijsstukken. De J. zou een gokschuld van tienduizenden euro’s hebben bij Everink, zijn vingerafdruk werd geïdentificeerd op het mes waar Everink mee is vermoord en er waren bloedsporen van Everink gevonden in de auto van De J.

Ontkenning
Toch blijft De J. bij elke hoorzitting stug ontkennen dat hij schuldig is. Hij zegt hierover in de rechtbank: “Het is vreselijk wat er is gebeurd, maar ik heb het echt niet gedaan. Er wordt een onterecht beeld van mij de wereld ingeslingerd.’’ Ook de advocaat van De J. beschuldigde de rechtbank van een ‘tunnelvisie’ en beweert dat het onderzoek naar de dood van Everink onvolledig is. De starre ontkenning van De J. heeft hoogstwaarschijnlijk geleid tot een verhoogde straf van de rechter.

De ‘Marokkanentheorie’
De J. beweert namelijk dat Koen Everink is vermoord door meerdere ‘Marokkanen’. Nadat hij op vrijdagavond het huis van zijn vriend Everink verliet, werd De J. naar eigen zeggen uit zijn auto gesleurd en geblinddoekt door vier onbekende mannen. Ze zouden informatie uit De J. hebben willen trekken over Everink waarna zij hem vermoordden. De onbekende mannen zouden het gevonden horloge van Everink in de auto van De J. hebben gelegd waarna hij die thuis had opgeborgen. Vlak na de moord op Everink ging inderdaad het gerucht rond dat Marokkanen de zakenman hadden vermoord. Everink was al eerder bekend bij justitie omdat hij in 2012 werd mishandeld door kickbokser Badr Hari. Hari werd hier na hoger beroep ook voor veroordeeld. Volgens het gerucht zouden deze ‘Marokkanen’ wraak hiervoor willen nemen op Everink.

Het onderzoek van IFS
Ook het onafhankelijke onderzoeksbureau IFS (Independent Forensic Services) stelt dat Koen Everink mogelijk vermoord is door meerdere daders. Dat valt volgens het onderzoek af te leiden aan het geweld dat is gebruikt. Het is onwaarschijnlijk dat dit geweld door één persoon gepleegd is. Daarnaast zouden er volgens het onderzoek meerdere messen zijn gebruikt om Everink te vermoorden. Dit komt zelden voor bij een eenzijdige moord blijkt, uit het rapport. Ook de houding van het slachtoffer en de bloedspatten die gevonden zijn wijzen erop dat er meerdere daders waren. Het onderzoeksbureau IFS is ingehuurd door de advocaten van De J. Over de deskundigheid van het rapport zegt het IFS: ‘’Het IFS waarschuwt de verdachte die het bureau inhuurt altijd dat de bevindingen ook in diens nadeel kunnen werken.’’ Het IFS werd beschuldigd van partijdigheid door de officier van justitie waarop het IFS reageerde door een klacht in te dienen "Het in kwaad daglicht stellen van ons onafhankelijk bureau heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat IFS in de zaak-Everink op een ander scenario 
stuitte dan het OM aanhangt."

DNA-onderzoek 
De J. wilde op eigen kosten een nieuw DNA-onderzoek laten verrichten door hetzelfde onderzoeksbureau IFS. DNA sporen van derden zouden de zaak een andere wending geven. Het onderzoek mocht echter nooit plaatsvinden, omdat het verzoek door de rechter werd afgewezen. Ook gaf het OM het onderzoek naar bloedsporen niet vrij, omdat het daar niet toe verplicht is. Door dit besluit van de rechter bleef De J. als enige verdachte staan.

Onschuldig vast
Of dit onderzoek de onschuld van De J. zou kunnen bewijzen is nog maar de vraag. Het weegt volgens de rechter in ieder geval niet op tegen de harde bewijsmaterialen die het OM heeft aangedragen. Toch blijft het scenario dat De J. omschrijft niet onmogelijk. Vooral als we kijken naar de resultaten van het onderzoek van IFS. Volgens Ton Derksen is het aantal mensen dat onschuldig achter de tralies verdwijnen hoger dan de cijfers van Justitie. Hij schreef het boek ‘Onschuldig vast’ en geloofde onder meer in de onschuld van Lucia de B. In zijn boek doet hij een schatting naar het aantal onschuldige mensen dat vast zit. ‘Mijn conclusie is dat per jaar naar schatting 2100 mensen ten onrechte een Nederlandse cel in gaan.’ De cijfers van het ministerie van Justitie blijken onvindbaar.

De zaak roept een hoop twijfels op, maar feit is dat De J. veroordeeld is voor een gevangenisstraf van achttien jaar. Zijn advocaat heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.


Mark de J. veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor moord op Koen Everink: ‘Hij denkt alleen maar aan zichzelf’ – 23 januari 2018 – Volkskrant.nl

Huilende Mark de J.: ‘Ik heb het écht niet gedaan’ – 13 december 2017 – nos.nl

IFS-onderzoek: ‘’Geweld duidt op meerdere daders in zaak-Everink’’ – 11 december 2017- rtvutrecht.nl

Klacht van forensisch bureau in zaak-Everink – 27 november 2017 – nu.nl

Advocaten tenniscoach Mark de J. leggen verdediging neer, zaak ligt voorlopig stil – 9 mei 2017- Volkskrant.nl

Tenniscoach Mark de J. blijft in voorlopige hechtenis – 27 juni 2016 – Volkskrant.nl

Zo vaak verdwijnen mensen onschuldig de cel in – 23 november 2016- Vrijnederland.nl

Geen aanvullend DNA-onderzoek zaak-Everink – 28 september 2017- nrc.nl

Foto: Petra Urban

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

dinsdag 23 april, 21:00 -
Borrel The Hague
woensdag 24 april
Open Air Lecture
donderdag 25 april, 20:00 -
Pubquiz
zaterdag 27 april, 14:00 - 17:00
Kingsday- I'm on a Boat
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00