Natalie Righton: de journaliste achter de Halbe Zijlstra-affaire

De journalistiek controleert de macht. Zo doet ook Natalie Righon dat. De journaliste van de Volkskrant dook in het datsja-verhaal van Halbe Zijsltra omdat ze zijn aanstelling 'enigszins verrassend' vond. Vele telefoontjes volgden...  

Halbe Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken nadat er in de Volkskrant een stuk over hem geplaatst was waarin hij betrapt werd op een leugen. Hij vertelde over zijn aanwezigheid in de datsja bij president Poetin. Het was groot nieuws in februari van dit jaar. De journalist die achter dit ontluikende artikel zat is Natalie Righton. Righton is politiek verslaggever voor de Volkskrant en schrijft over buitenlandse zaken en defensie. Hiervoor was ze Afghanistan-correspondent. Hoewel zij in Nederland geprezen wordt om haar journalistiek werk, zeker ook na de Zijlstra affaire, wordt daar in Afghanistan anders tegenaan gekeken. Bij dezen een kijkje in haar journalistieke carrière…

2018: de Zijlstra scoop
Righton was zelf niet aanwezig bij het VVD-congres waar Zijlstra de beruchte uitspraak deed. Toen de keus voor minister van Buitenlandse Zaken op Halbe Zijlstra viel, vond zij dit enigszins verrassend omdat hij niet veel ervaring heeft op dit gebied. Ze is gaan rondbellen en zo werd dit verhaal aan haar verteld. Toen is het balletje gaan rollen.

Leonie Righton zijsltra toespraak DDSZijlstra's toespraak op het VVD-congres in 2016   © DDS

Na eindeloos onderzoek en ontwijkend gedrag van de persoon in kwestie, is er besloten het artikel over de twijfels aan zijn uitspraken te publiceren. Tot het gesprek tussen Righton en Zijlstra plaatsvond waarin de bevestigende woorden vielen “omdat het klopt”. “Vergeet de menselijke kant van het verhaal niet”, gaf haar moeder haar mee, vertelt Righton in een podcast van de Volkskrant.

Dit is een lastige kwestie binnen de journalistiek. Righton wist namelijk dat de politieke carrière van haar onderwerp voorbij zou zijn wanneer zij het artikel zou plaatsen. Maar ze moest het wel melden omdat ze niet zulk groot nieuws verborgen kan houden en natuurlijk omdat het uitbrengen daarvan simpelweg haar baan is. In het kader van de menselijke kant, spreekt Righton in het interview over Zijlstra als een eerlijke man die altijd betrouwbaar was in zijn uitspraken en doen en laten. De leugen over zijn aanwezigheid bij Poetin zijn dan ook echt iets “out of character” voor hem.

2010 – 2013: Afghanistan
Voordat ze Righton aan de slag ging als politiek verslaggever voor de Volkskrant in Den Haag, was ze te vinden op exotischere plekken. Righton heeft drie jaar in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, gewoond voor haar werk als correspondent voor de Volkskrant. De verschillen tussen Afghanistan en Nederland zijn extreem.

Zo vertelt Righton in een interview hoe er tegen haar beroep als journaliste in de verschillende landen aan wordt gekeken. In Nederland wordt zij om haar werk in het oorlogsgebied gezien als “stoer mens”, terwijl de Afghanen haar maar moeilijk weten te omschrijven. Ze heeft namelijk het uiterlijk van een vrouw maar doet het werk van een man. Ze zien haar als een soort “buitenaards wezen”. Gek genoeg kan ze deze omschrijving van zichzelf pas beamen wanneer ze weer in Nederland is.


Podcast: Natalie Righton vertelt hoe haar verhaal over Halbe Zijlstra tot stand kwam – 15 februari 2018 – volkskrant.nl

Wat mij het meest fascineert aan de zaak-Zijlstra – 16 februari 2018 – volkskrant.nl

Natalie Righton over Afghanistan – 1 mei 2013 – youtube.com

Foto: Natalierighton.nl

 

Twitter

Comité van Aanbeveling

Drs. Henri Lenferink
Burgemeester Leiden

Prof. mr. Carel Stolker
Rector Magnificus Universiteit Leiden

Prof. dr. Joop van Holsteyn
Bijzonder Hoogleraar Kiezersonderzoek Universiteit Leiden
 
Prof. dr. G.A. Irwin
Professor Emeritus Politiek Gedrag en Methodologie Universiteit Leiden

Dr. Alexander Rinnooy Kan
Oud-voorzitter Sociaal Economische Raad

Mevr. Gerdi Verbeet
Oud-voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agenda

dinsdag 23 april, 21:00 -
Borrel The Hague
woensdag 24 april
Open Air Lecture
donderdag 25 april, 20:00 -
Pubquiz
zaterdag 27 april, 14:00 - 17:00
Kingsday- I'm on a Boat
 
 • Binnenland

 • Buitenland

 • Onderwijs

 • Debat

 • IAPSS

 • Faciliteiten

 • Acquisitie

 • Almanak

 • Promotie

 • EJW

 • Kasco

 • AlleJaars

 • International Relations and Organizations (IRO)

Contact

Uw naam
Geen naam

Uw Email
Geen (geldige) email

Bericht
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00