Dieslezing Gert-Jan Segers

Donderdagavond om 20:00 zat een volle zaal in verwachting van de toespraak van Gert-Jan Segers te wachten in café Van de Leur in Leiden tijdens de verjaardag van de Spil. Segers begon met zijn levensverhaal aan de hand van 3 punten; van het leven in de zuil naar de samenleving, drang naar onregerchtvaardigheden voor minderheden in de samenleving en 'van de marge naar de macht'.
 

 

Segers was van 2000-2007 zendeling in Egypte. Hier kwam hij erachter dat Christelijke minderheden het erg moeilijk hebben om in Egypte normaal te leven. Een voorbeeld is de onderdrukking waar vele Christenen mee te maken hebben. Met dit meegemaakt te hebben, strijdt hij in Nederland gelijke behandeling na tussen mensen en bevolkingsgroepen. Hiermee haalde hij ook nog wel eens de opvattingen van D66 en PvdA onderuit, om toch nog een mooi pluspuntje voor de ChristenUnie te creeëren. Na Egypte studeerde Segers in Washington D.C. Politicologie en behaalde daar zijn master in
westers-Islamitische betrekkingen.
 
Het laatste punt ging over de 'marge naar de macht'. De fusie van de RPF en de GPV in de ChristenUnie was in de beginjaren niet meteen een succes. In 2006 kwam er verandering in. De ChristenUnie nam in 2006 voor het eerst deel uit van de regering doordat het aantal zetels verdubbelde.
 
Vanuit dit punt werd er gepraat over de komende verkiezingen. C-U kan misschien nodig zijn in een (grote) coalitie. Segers prees daarbij het poldermodel in Nederland. Hij verwees na vele verschillen van standpunten tussen zijn partij en die van D66. Bovendien verwees hij naar de negatieve punten van de SP en de PVV, die vaak meer tegen- dan meewerken. Het belangrijkste punt van de ChristenUnie is dat zij willen opkomen voor minderheden en andere tradities in de samenleving. Bovendien verwees Segers naar een coalitie met een sterk doel.
 
Tenslotte werden er wat vragen gesteld uit het boek 'Hoop in een verdeeld land', waarbij Segers hoop probeert te vinden in een land met verschillende culturen, normen en waarden. Hij ging in zijn toespraak in op de breuklijnen in de samenleving en de daarbij bemoeiende politiek; wat vinden de meerderheid 'normaal' en waarom is dat de norm?
 
Vervolgens werden er ook (kritische) vragen gesteld na aanleiding van zijn toespraak, maar ook het referendum over Oekraïne kwam aan bod, waarbij Segers alle vragen behandelde. Toen de tijd erop zat, dronk hij nog wat mee met ons en was er alle ruimte voor verdere gesprekken en vragen.
 
Een leerzame, leuke avond!
 
Door: Niels Stormbroek 
 

Contact

Your name
Geen naam

Your email
Geen (geldige) email

Message
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00