Excursie Eerste Kamer

Na een geslaagde excursie naar de Tweede Kamer, was op donderdag 8 december de Eerste Kamer aan de beurt. We werden ontvangen bij de receptie door Matthijs Eskes, van de afdeling Communicatie en Protocol. We werden begeleid door het oude Trappenhuis. Dat is nu een prachtig gerenoveerde ontvangsthal, met aan iedere wand de staatsieportretten van de  stadhouders van de vroegere gewesten, met als belangrijkste: de stadhouder van Holland, Willem van Oranje.  
 
In een historische commissiekamer hadden wij ons eerste gesprek met Joris Backer, hij is D66-senator en tweede ondervoorzitter van de Eerste Kamer. Het was een leuk en leerzaam uur, waarin we het hebben gehad over Backers studie en loopbaan en wat zijn werk zo leuk maakt. Maar ook ging het over lastige situaties die geregeld voorkomen tussen de Eerste Kamer en de Tweede kamer. Ook de ‘Jan-talk’ van Jan Terlouw in DWDD kwam ter sprake. Ten slotte hadden we een discussie over het belang van de Eerste Kamer’, tot en met de recente geluiden die het hebben over het mogelijk afschaffen van de Eerste kamer.

Backer heeft ons ervan overtuigd dat het inderdaad een ouderwets orgaan is, maar dat het wel een noodzakelijke controlerende functie heeft. Iedereen werd bij het gesprek betrokken, en Backer gaf ook iedereen de kans om vragen te stellen. De rondleiding ging verder langs de Handelingenkamer en de Koffiekamer, waar het oude sigarenkast van politici uit vervlogen tijden nog een prominente plek innam.

Daarna kwamen we in de Gravenkamer, hier hangen 36 graven en gravinnen uit de zestiende/zeventiende eeuw. Deze zaal is vooral bijzonder, omdat hier de buitenlandse staatshoofden staatsbezoeken de ontvangst wordt gehouden. De vorige week waren de koning van België op bezoek. Ook Poetin en Merkel zijn hier ontvangen, en menig student kon het niet weerstaan die ene stoel toch eventjes aan te raken. We eindigden in de werkelijke Eerste Kamer, de plenaire ruimte. Een prachtige zaal met indrukwekkende plafondschilderingen, het was nog mooier dan op tv! De lampen en stellages, bedoeld voor de opnamen van het Nationaal Dictee dit weekend, stonden al opgesteld. Het was top!

Door: Annabel van der Holst

 

Contact

Your name
Geen naam

Your email
Geen (geldige) email

Message
Geen bericht.


Invalid Input

Partners

Independer
 
Autoverzekering vergelijken
 
Energie vergelijken
 
Autoverzekering
  LOGGGO
  Geld.nl logo wit blauw Copy3x

 

 

Opening hours

Openings hours
Leiden and The Hague
 
Monday 10:00-17:00
Tuesday* 10:00-17:00
Wednesday 10:00-17:00
Thursday 13:00-17:00
Friday 10:00-17:00
Weekend Closed
 
 * Op donderdag heeft het bestuur tot 13:00 vergadering
On Thursday the room is closed due weekly boardmeetings until 13:00