Dag 1

Na het Tom Lantos-instituut zijn we naar de Great Market Hall gegaan om te lunchen. Dit is waar de meesten van ons Hongaars eten voor het eerst probeerden. Het Hongaarse eten lijkt voornamelijk te bestaan ​​uit veel vlees met veel vet en een nog meer vlees; heerlijk! (gelukkig zijn er ook een aantal vegetarische opties).

Het weer was nogal wisselvalling en ‘s morgens regende het een beetje. Gelukkig stopte het net op tijd voor onze wandeling door de stad. We maakten kennis met de geschiedenis, zagen geweldige street art, grappige monumenten, ongewone gebouwen, het op een na grootste parlement in Europa en de kortste straat ter wereld, het was geweldig.

Na een lange en koude dag haastten we ons terug naar het hostel waar iedereen vrije tijd kreeg om te genieten van een welverdiende maaltijd en om de stad te ontdekken. Dit commissielid ging bijvoorbeeld naar “humusbar”, een geweldig en goedkoop humusrestaurant waar hij vooral de pitabroodjes aanbeveelt.

Om de eerste dag af te sluiten, besloten sommige SPIL’s een van de hoogtepunten van Boedapest te verkennen: de ruïnebars. Oude half verlaten huizen die afgelopen decennia zijn veranderd in bars of clubs. Deze bars zijn een geweldige samenvatting van Boedapest: een intrigerende en geheime stad die zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt. De nacht ging door tot in de vroege uurtjes en gaf ons net genoeg slaap voor de volgende dag.

Dag 2

Na ons bezoek aan het parlement gingen we terug naar het hostel en deden onze nette kleding aan. We namen de metro naar de Boeda-kant van de rivier en liepen naar de Nederlandse ambassade voor onze tweede activiteit van de dag. Hoewel het ambassadegebouw een groot contrast vormde met het spectaculaire parlement, hadden we een erg leuke ontmoeting met de Nederlandse vice-diplomaat. Hij beantwoordde al onze vragen over diplomatie en buitenlandse zaken en sprak over zijn persoonlijke ervaringen met het werken in een breed scala van landen. Het was een informeel maar informatief gesprek, dat een aantal deelnemers inspireerde om een ​​carrière in de diplomatie na te streven.

‘s Avonds kozen sommige deelnemers ervoor om te gaan schaatsen in het prachtige stadspark, wat een leuke en enigszins gevaarlijke manier was om de dag af te sluiten. Terug in het hostel was het opnieuw tijd voor pre-drinks en andere sociale activiteiten, om daarna het beroemde nachtleven van Boedapest te ontdekken.

Dag 3

Na een korte lunchpauze kwamen we rond het Parlement bijeen om een ​​vertegenwoordiger van Jobbik, een van de belangrijkste partijen van het oppositieblok, te ontmoeten. Omdat niet alles perfect kan gaan, hebben we ongeveer een uur in de rij gestaan ​​omdat het paspoort van iedereen gecontroleerd moest worden. Maar ach, hoe vaak krijg je de kans om een VIP-ingang van zo’n mooi gebouw te gebruiken? Tijdens deze korte maar intense bijeenkomst, hadden we de gelegenheid om te luisteren naar de verandering die de partij heeft doorgemaakt het laatste decennium. Jobbik, nog steeds bekend om zijn eerdere extreem-rechtse tak, is nu een pro-democratische conservatieve partij. De heer Brenner legde uit hoe deze nieuwe identiteit ertoe leidde dat de partij belangrijke steun van het volk verloor, maar ook hoe het de resterende leden de mogelijkheid gaf om te verdedigen wat zij denken dat juist is.

Vanaf het Parlement zijn we rechtstreeks naar een vertegenwoordiger van de partij MZSP gegaan. Vergeleken met Jobbik de tegenovergestelde ideologische kant van de oppositiecoalitie, wil de Hongaarse Socialistische Partij trouw blijven aan haar ideologie. Na het bespreken van de moeilijke jaren die oppositiepartijen hebben doordat ze geconfronteerd worden met de regering van Victor Orbán, begrijpen we nu beter hoe een socialistische partij en een conservatieve partij de behoefte hebben om samen te werken tegen de regering van Victor Orbán. MSZP blijft trots op de communistische erfenis en krijgt zijn stemmen vooral van de oudere generatie die even emotioneel is over de goede dingen van die tijd; MSZP heeft blijkbaar niet genoeg “sex-appeal” voor de jonge generatie. De energie en eerlijkheid van de spreker zorgden ervoor dat iedereen geïnteresseerd bleef.

De vermoeidheid (en een kater voor sommigen …) weerhield niemand ervan om van elke afspraak te genieten en veel te leren over de huidige politieke realiteit in Hongarije. Door de twee tegenovergestelde kanten van de oppositiecoalitie te kunnen vergelijken, konden we de uitdagingen waarmee deze parlementaire groep geconfronteerd wordt beter begrijpen.

Uiteindelijk hadden we een welverdiend en warm diner om deze dag af te sluiten in het hostel of een om de dag verder te vieren in een bar.

Dag 4

Omdat het weer geweldig was, ging een groep deelnemers naar het Buda-kasteel en het uitkijkplatform van de beroemde St. Stephens-basiliek. Maar er was ook tijd voor winkelen en een bezoek aan de grootste thermale baden in Boedapest. Een groot deel van de groep genoot van de middag in de warme buitenzwembaden van het prachtige Szecheny-bad, waar we konden ontspannen en herstellen van onze kater. Het was een geweldige plek die iedereen zou moeten bezoeken in Boedapest was, hoewel sommige mensen de thermale baden om de een of andere reden vies vonden…

Na een goed besteedde middag verzamelde de groep zich weer in het hostel om samen uit te gaan voor het “afsluitende diner” in het Hard Rock Café. Naast het genieten van de heerlijke Burgers kreeg onze voorzitter Bas ook een klein verjaardagscadeau (hoewel het niet zijn verjaardag was): een grote ijscoupe. Daarna gingen we terug naar het hostel, waar we ons verzamelden in de gemeenschappelijke ruimte en luisterden naar de speech van Bas, Frits en Noor, inclusief een korte bespreking van de hoogtepunten van onze reis. Pre-drankjes begonnen en naarmate de tijd verstreek, steeg ons alcoholniveau tot we bij een karaokebar kwamen. Iedereen had een geweldige tijd om te zingen voor hun favoriete liedjes en het was een succesvolle laatste avond!

Dag 5

We kwamen vrij vroeg aan in het House of Terror-museum, waardoor mensen wat tijd hadden om een ​​kopje koffie te halen, om het museum fris en scherp binnen te komen. Het was een zeer indrukwekkend museum dat liet zien hoe het leven was voor Hongaren in de tijd van de twee terreurregimes die ze overleefden. Het had een aantal prachtige oude bunkers die onthulden hoe gevangenen moesten leven, maar het hoogtepunt van de tour was de snelle lift die een zeer ontroerende film uitzond over de manier van leven in deze tijden. Iedereen was erg onder de indruk van het museum toen we bij de uitgang kwamen.

We hadden wat vrije tijd om te lunchen, gingen naar hostel om onze koffers te halen en stapten in de bus naar het vliegveld. We kwamen vrij vroeg op het vliegveld aan, dus we veroverden de helft van de vertrekhal met onze tassen en kochten onze laatste Hongaarse biertjes om van onze Hongaarse forinten af ​​te komen. De vlucht arriveerde een beetje laat op Schiphol omdat we wat tegenwind hadden en we konden zien hoe de medewerkers van Schiphol onze tassen met veel zorg behandelden. We stapten in onze laatste bus van de reis naar de bagagehal en nadat we afscheid hadden genomen van iedereen, liet Bas onze laatste ‘SPIL OUT’ horen en de reis was officieel voorbij.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial